Vlag van Nederland

“Toen moest ik laten zien dat ik het waard was”

EK 2017 Door op 30 juli 2017 om 09:44 uur

"Toen moest ik laten zien dat ik het waard was" © Pro Shots

Doelpuntenmaker Lieke Martens is blij dat ze het vertrouwen van Sherida Spitse waarmaakte in de kwartfinale tegen Zweden (2-0 winst). Spitse, in dit duel captain, is normaal de specialist, maar zaterdagavond was de linksbuiten trefzeker uit een vrije trap.

“Ik vroeg aan Sherida of ik hem mocht nemen en ze zei ‘ja'”, vertelt Martens voor de camera’s van NUsport. “Toen moest ik laten zien dat ik het waard was. In ieder geval tussen de de palen.”

Meer over

De 24-jarige Martens schoot de bal in de rechterhoek en zette daarmee de Leeuwinnen op een 1-0 voorsprong. “De speelsters van Zweden stonden heel erg naar één kant. Aan de andere kant zag ik ze niet, dus wist ik dat de bal daarheen moest. En gelukkig zat-ie erin”, aldus de linksbuiten.


Martens was in de vorige wedstrijd tegen België ook al trefzeker: “Ik zit lekker in het toernooi. Deze vorm moet ik vasthouden richting de halve finale. Maar het is vooral een teamprestatie dat we zo ver zijn gekomen. We hebben het met z’n allen gedaan”, roemt de aanvaller het team van Oranje.

Afgelopen vier seizoenen speelde Martens bij FC Rosengård in Zweden, waardoor de kwartfinale tegen Zweden extra bijzonder voor haar was. “Ik heb een hele mooie tijd gehad in Zweden en ken heel veel speelsters. Voor de wedstrijd was het daarom al speciaal voor me.”

“En natuurlijk is het fantastisch dat ik beslissend kon zijn, al is dat misschien vervelend voor mijn vroegere ploeggenoten. Maar ze zeiden na afloop wel dat wij verdiend doorgaan”, zegt Martens, die vlak voor het EK een contract bij FC Barcelona tekende.

De OranjeLeeuwinnen nemen het in de halve finale op tegen Engeland of Frankrijk. Die twee landen spelen zondagavond tegen elkaar. “Ik ga morgen even rustig bekijken wie de volgende tegenstander wordt”, aldus Martens, die wel een lichte voorkeur heeft. “Frankrijk zit dit toernooi minder in een flow dan Engeland, maar het maakt me niet heel veel uit.”