Vlag van Nederland
Kuyt gebruikte legaal verboden middel tijdens WK 2010

Kuyt gebruikte legaal verboden middel tijdens WK 2010

WK 2018

Een Russische hackers groep publiceerde vandaag een lijst met voetballers die tijdens WK 2010 verboden middelen hebben gebruikt. Eén van die spelers op de lijst is onze eigen Dirk Kuyt, die direct heeft gereageerd op de ‘beschuldiging’.

De gestopte international gebruikte tijdens het WK in Zuid-Afrika de steroïden dexamethason, wat gebruikt wordt als pijnbestrijding bij een wortelkanaalbehandeling. Kuyt had tijdens het toernooi last gekregen van zijn kies en was daarom naar de tandarts gegaan. Daarvoor werd een medisch attest aangevraagd, zoals de toestemming voor het gebruik van een verboden middel wordt genoemd. Een arts verklaart in zo’n geval dat een sporter een verboden middel op medische gronden mag gebruiken. “Dat is geheel volgens de regels gegaan”, laat Kuyt aan AD weten.

Het kan bij een medisch attest gaan om medicijnen die op de dopinglijst staan, maar met toestemming gebruikt mogen worden. Voetballers krijgen daar toestemming voor als ze ernstige gezondheidsproblemen krijgen zonder het medicijn, het verboden middel niet prestatieverhogend is of er geen alternatief voor het medicijn is.

Naast Kuyt staan ook Carlos Tévez, Mauro Camoranesi, Mario Gomez en Gabriel Heinze op deze lijst.

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: