Vlag van Nederland

Sneijder: ‘Frankrijk heeft nog altijd veel respect voor ons’

WK 2018 Door op 29 augustus 2017 om 10:29 uur

Sneijder: 'Frankrijk heeft nog altijd veel respect voor ons' © Pro Shots

Wesley Sneijder stapte deze zomer over van Galatasaray naar Olympique Nice. De reden om in Europa aan de slag te blijven is mede gemaakt omdat hij zich nog één keer voor een groot eindtoernooi wil plaatsen met Oranje. Een stap naar Amerika of China zou niet in dat plaatje passen. Donderdag mag Sneijder zich in zijn nieuwe thuisland laten zien in het duel met Frankrijk.

In gesprek met ELF Voetbal geeft Sneijder aan dat hij er zin in heeft: “Ik voel me fit genoeg om nu bij Oranje te zijn. Ik heb sinds mijn komst naar Nice bijna drie volledige wedstrijden gespeeld. Dat is eigenlijk meer dan op de planning stond. Ik ben er blij mee. Het waren zware wedstrijden, maar daar wordt je sterker van dan wanneer het te makkelijk gaat. Ik ben best snel fit geworden.”

Meer over

In Frankrijk kijken ze ook uit naar de ontmoeting met Oranje: “Ze hebben in Frankrijk nog altijd veel respect voor het Nederlands elftal. Zij gaan er ook echt niet vanuit dat het een makkelijke wedstrijd wordt. Frankrijk ziet zich waarschijnlijk wel als favoriet. Zij kunnen ook bijna drie volwaardige elftallen opstellen. Nee, jaloers ben ik niet. Frankrijk is ook gewoon een groter land dan Nederland, hè? Wij hebben wel een selectie om het hen moeilijk te maken. Het kan voor hen ook juist een gevaar zijn. Ze hebben stuk voor stuk fantastische spelers, maar je moet er ook een eenheid van maken. Als ze allemaal een basisplek willen weet ik niet hoe de situatie in de groep is. Het is ook voor de Fransen afwachten hoe zij uit de zomerstop komen.”


Oranje is absoluut niet kansloos, zo vindt ook Sneijder: “Maar als we willen winnen moeten we allemaal op honderd procent spelen. Of hoger. Dan maken we zeker een kans. Het belangrijkste is dat we er direct bovenop zitten. Wanneer spelers als Matuidi, Pogba en Griezmann de tijd en de ruimte krijgen kunnen ze allemaal echt fantastisch voetballen. In dit soort wedstrijden wordt meer van je gevraagd dan normaal. Zo moet je het elke keer weer kunnen opbrengen om een gaatje dicht te lopen. Nee, ik zie Portugal, tijdens de EK-finale, niet als een inspiratiebron, we moeten onszelf inspireren. Dit is zo’n mooi affiche: in Parijs, tegen Frankrijk. Dit zijn de wedstrijden waarvoor je het allemaal doet.”

Dat Oranje is afgezakt beseft de kleine middenvelder echter maar al te goed: “Hoe we nu over Frankrijk praten, zo spraken de mensen tot voor kort over Nederland. Ja, dat is de realiteit. Ik heb het al vaker aangegeven. We zitten in een overgangsfase. We hebben veel jonge jongens, maar zonder ervaring op een eindtoernooi. Daarom is het belangrijk om ervaring in de selectie toe te voegen. Er zijn nu, met mij een paar oudere jongens erbij. Op papier ziet het er nu goed uit. Een mooie mix van ervaring en talent. Nu moet het er in de praktijk donderdagavond ook nog uitkomen.”

Oranje moet en zal zich plaatsen, alleen dan kan Sneijder mooi afscheid nemen: “Dat besef moet er bij iedereen zijn. Zeker op de wedstrijddag. Dan moet je… Ik heb het nog nooit zo gezegd… Als elf leeuwen naar buiten komen.”