Vlag van Nederland
De laatste kans van Oranje op het WK

De laatste kans van Oranje op het WK

WK 2018

Oké, we staan er slecht voor. We staan er heel slecht voor zelfs. Maar toch is er nog altijd een kans dat we alsnog naar het WK 2018 in Rusland gaan. En het mooie is, we hebben het zelfs nog bijna in eigen hand. Wat staat Oranje te doen, en waarvan zijn de mannen van bondscoach Dick Advocaat afhankelijk in de laatste kans op het WK?

Voorwaarde 1

Er is sowieso één voorwaarde: Nederland moet zijn resterende drie wedstrijden (Bulgarije thuis, Wit-Rusland uit en Zweden thuis) winnen. Dan komt Oranje op 19 punten uit tien wedstrijden. Door dat te doen, houdt Nederland Bulgarije achter zich in de groep. En komt het op gelijke hoogte met Zweden (als Zweden tenminste wint van Luxemburg thuis en van Wit-Rusland uit). Mocht Zweden niet winnen van Wit-Rusland en/of Luxemburg dan zal Oranje nog altijd drie keer moeten winnen, dat blijkt uit voorwaarde drie.

Voorwaarde 2

De tweede voorwaarde is ook niet onbelangrijk. Als Nederland zoals hierboven beschreven in punten gelijk eindigt met Zweden, dan telt het doelsaldo. Daarom was de 4-0 nederlaag in Frankrijk niet bevorderlijk. Nederland staat nu op een doelsaldo van 13-10, Zweden op 14-7. Een verschil van 4 in het voordeel van de Zweden.

Zweden ontvangt nog Luxemburg in eigen huis, dus het zou zomaar kunnen dat dit verschil nog verder oploopt. Mochten beide landen de eerste twee duels winnen volgt er op de laatste speeldag een beslissende wedstrijd. Oranje moet het verschil dat er dan staat goedmaken. Voordeel is, de goals die Oranje dan maakt tellen dubbel.

Voorwaarde 3
Na de bovenste twee zaken is er nog een addertje onder het gras. Nederland is inderdaad op plaats 2 in Groep A geëindigd, maar nog altijd niet zeker van de play-offs. De slechtste nummer 2 van alle negen WK-kwalificatiegroepen valt namelijk af voor de play-offs.

De regel luidt: de acht landen met de meeste punten uit hun duels tegen de nummers 1, 3, 4, 5 uit hun groep, plaatsen zich voor de play-offs. De resultaten tegen de nummer 6 worden weggestreept. Kijkend naar de andere groepen kan het zomaar dat die slechtste nummer twee Oranje of Zweden wordt straks. Dat zullen we echter pas over drie wedstrijden weten. Daarvoor zijn we afhankelijk van veel te veel wedstrijden.

Voorwaarde 4
Mocht bovenstaande dan echt allemaal goedgekomen zijn, dan volgt er nog een clash met een andere nummer twee uit de kwalificatiepoules. Over twee duels wordt bepaald wie er alsnog de koker in gaat voor de groepsfase van het WK.

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: , , , ,