Vlag van Nederland

‘Missen van het WK is een zegen voor economie’

WK 2018 Door op 10 oktober 2017 om 16:00 uur

'Missen van het WK is een zegen voor economie' © Pro Shots

Oranje gaat zo goed als zeker niet naar het WK en dat is een domper voor heel Nederland. Zowel de fans als de economie gaan een mindere zomer tegemoet, althans, dat werd gedacht. Volkskrant-journalist Peter de Waard stelt echter dat het anders ligt, en noemt het missen van het WK een zegen voor economie en land.

Hij legt uit: “De supermarkten beweerden tijdens het WK in Brazilië voor 60 miljoen extra aan oranje vla en tompoezen te hebben verkocht. Maar een deel van die opbrengsten ging verloren aan de kosten van Roy Donders-trainingspakken, wuppies, welpies en andere prullaria.”

“Daarnaast worden andere artikelen minder verkocht. ING stelde al eens vast dat oranjegekte niet leidt tot hogere uitgaven maar alleen tot verschuiving van uitgaven. Wat de kroegen meer omzetten omdat Oranje-fans zich daar komen bezatten, gaat ten koste van bioscopen en restaurants’, gaat hij verder.


Tot slot stelt hij: “Er hoeft geen ME mee naar Rusland. Er is geen productiviteitsverlies door katers en voetbalgeklets onder werktijd. Niemand vertrekt eerder van zijn werk uit angst de aftrap te missen. Er zijn dus ook geen extra files. (…) Het missen van het WK is niet alleen een zegen voor de economie. Het is een zegen voor het land.”