De carrière van Lieke Martens heeft afgelopen zomer een enorme impuls gekregen. De 24-jarige OranjeLeeuwin won begin augustus het EK vrouwenvoetbal in eigen land, werd verkozen tot beste speelster van het toernooi en van Europa, en ze behoort tot de genomineerden van beste speelsters van de wereld.

Daarnaast maakte de aanvalster een fraaie transfer: ze verruilde het Zweedse FC Rosengård voor FC Barcelona. Op de website van FIFA blikt Martens terug op haar zomer.

“Het was de belangrijkste maand van mijn leven. Het voelde zo goed om deel uit te maken van dat team. Ik ben blij dat ik een belangrijke rol kon spelen”, vertelt ze. “Spelen én scoren in de finale was onvergetelijk. Ik weet zeker dat we het vrouwenvoetbal in Nederland voor altijd hebben veranderd.”

“We hebben zoveel support gehad, niet alleen in de stadions, maar ook van mensen voor de televisie. We mogen trots op onszelf zijn dat we dat hebben bereikt.” Grote dank voor haar prestaties gaat uit naar haar ouders.

“Zonder hen was ik nooit zover gekomen. Ze hebben me jarenlang geholpen en ik ben blij dat ik deze momenten met hen kan delen. Zij genieten er ook heel erg van”, aldus Martens, die nog altijd grote dromen heeft: “De Champions League winnen, deelnemen aan het WK en aan de Olympische Spelen.”

Op 23 oktober kan Martens misschien een prijs aan haar collectie toevoegen. Dan vindt de FIFA-uitverkiezing voor onder meer de beste speelster van de wereld plaats. “De eer om genomineerd te zijn naast deze fantastische speelsters (Carli Lloyd en Deyna Castellanos, red.) is al mooi genoeg voor mij. Ik zal er dit keer in elk geval voor zorgen dat ik een speech heb voorbereid”, zegt ze lachend, verwijzend naar het feit dat ze sprakeloos was bij haar uitverkiezing tot beste speelster van Europa.

Martens heeft ook nog mooie woorden voor bondscoach Sarina Wiegman. De trainster van de OranjeLeeuwinnen is genomineerd voor de titel ‘beste vrouwencoach van de wereld’. “Zonder twijfel is zij de basis van ons succes geweest. Ze werkt al heel lang met het team en kent iedere speelster heel goed. Ze is de grote leider van het team en weet wat we kunnen. Ze haalt het beste uit dit team.”