Vlag van Nederland
Advocaat: 'Ik word steeds sentimenteler'

Advocaat: ‘Ik word steeds sentimenteler’

EK 2020

Dick Advocaat is afgelopen september 70 jaar oud geworden, maar de bondscoach van Oranje, die morgenavond voor het laatst op de bank zit, merkt daar eigenlijk nog maar weinig van. Eén ding merkt hij wel: “Waar ik aan merk dat ik ouder word, is dat ik vaker emotioneel ben. Maar ik voel me gezond”, vertelt hij in een interview met AD Sportwereld.


Een jongetje op het voetbalveld van Noordwijk dacht bij een van de vorige interlands tranen in de ogen van Advocaat te zien tijdens het volkslied. Daarom denkt hij tegenwoordig vaak aan andere dingen voor de wedstrijd: “Want bij een volkslied voel ik de tranen inderdaad opkomen, dat had dat jongetje heel goed gezien”, zegt Advocaat.

“Het zal ongetwijfeld de leeftijd zijn. Als je ouder wordt, word je ook sentimenteler. Aan de andere kant: toen ik in 2012 Rusland coachte tijdens het EK in Polen en Oekraïne, had ik het ook al. Dat volkslied, die melodie van die Russen, zo mooi. We speelden in 2012 tegen Polen in Warschau en de supporters van Rusland ontvouwden op de tribune een enorm spandoek. Zo groot had ik het nog nooit gezien. Toen ik na afloop wilde zeggen dat ik het prachtig had gevonden, werd me net op tijd uitgelegd dat er een of andere woeste krijger op stond afgebeeld die ooit nogal had huisgehouden in Polen. Gelukkig heb ik er toen niets over gezegd, want tussen Rusland en Polen boterde het toch al niet zo.”

Bij zijn 70e verjaardag wilde Advocaat weinig stil staan, maar de voetbalwereld deed dat wel: “Die verjaardag deed mij aanvankelijk niet zoveel. Maar als je dat dan leest en je ziet hoe andere mensen over je denken, dan doet dat iets met je. Contact onderhouden is niet mijn sterkste punt. Met spelers al helemaal niet, ik heb van Rinus Michels geleerd dat een bepaalde afstand houden met spelers het allerbeste is. Hij had honderd procent gelijk.”

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: ,