Vlag van Nederland
Van de Sanden leek op weg naar Amerika, maar vertrok naar Lyon: "Het bevalt me geweldig"

Van de Sanden leek op weg naar Amerika, maar vertrok naar Lyon: “Het bevalt me geweldig”

Oranje Leeuwinnen WK 2019

Nadat de OranjeLeeuwinnen de Europese titel veroverden, dacht Shanice van de Sanden te vertrekken naar de Verenigde Staten. Maar toen meldde Olympique Lyon zich.


De aanvalster speelt nu bij de Franse topclub, die de absolute baas is in de Division 1. In de afgelopen seizoenen gingen er maar twee van de 152 wedstrijden verloren en eindigden er vijf in een gelijk spel. “De competitie is niet sterk”, geeft Van de Sanden toe aan Trouw.

“De competitie is natuurlijk belangrijk, maar hier draait alles om de Champions League.” Aankomende vrijdag gaat Olympique Lyon de koker in voor de loting voor de kwartfinales van volgend jaar maart.

Een van de mogelijke tegenstanders is FC Barcelona, de nieuwe club van Lieke Martens. “Dat zou mooi zijn. Ik ben erg close met Lieke. We zitten in hetzelfde schuitje, ons leven is erg veranderd. Maar we blijven allebei wel onszelf.”

Van de Sanden maakte vier jaar geleden al kennis met Olympique Lyon, destijds als speelster van FC Twente. De Franse club is in de Champions League met 4-0 en 6-0 te sterk voor de Tukkers. “We hebben alle hoeken van het veld gezien”, weet de aanvalster zich nog te herinneren. Die ervaring versterkte haar verlangen om ooit met de beste voetbalsters te spelen.

Nu is het zover: “Ik besef nog altijd niet dat ik hier voetbal.” Tijdens het EK toont een aantal clubs interesse voor Van de Sanden, die al enige tijd in contact staat met een club uit Amerika.

De OranjeLeeuwin is ervan overtuigd dat ze naar Amerika gaat, maar ze besluit haar definitieve keuze tot na het toernooi uit te stellen. En opeens meldt Olympique Lyon zich bij haar zaakwaarneemster Leoni Blokhuis.

“In eerste instantie zei ik nee. Ik ben nog niet klaar voor zo’n goed team, dat dacht ik serieus. Kom ik daar op de bank terecht. Na twee dagen nam ik contact op met Leoni en zei ik: bel ze maar.”

“We zijn hier toen twee dagen geweest en dat voelde goed. Alles was top geregeld, mijn ploeggenoten waren superleuk en ik kreeg een goed driejarig contract aangeboden. Ik aarzelde niet en heb meteen getekend. Het bevalt me geweldig. Ik ben hier echt gelukkig”, aldus Van de Sanden.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: