Het jaar zit erop voor Oranje en wat zal iedereen daar naar gesnakt hebben na het mislopen van het WK-ticket. En op de laatste twee vriendschappelijke interlands zat eigenlijk niemand meer te wachten. Maar met de komst van de UEFA Nations League gaat daar in ieder geval verandering in komen.

Ondanks dat acht van de laatste negen duels gewonnen werden zullen Oranje-fans met een kater terugkijken op 2017, maar langzaam richten wij ook de blik naar voren. Dick Advocaat heeft zijn taak neergelegd en de nieuwe algemeen directeur Eric Gudde heeft al aangegeven rustig de tijd te nemen voor de aanstelling van een nieuwe bondscoach. Grijpen we net als de laatste campagne terug op het verleden of kijkt ook Gudde vooruit. Ronald Koeman lijkt de beste papieren te hebben, ook de naam van Frank de Boer valt geregeld maar niemand sluit een buitenlandse bondscoach uit.

Feit is dat het bondscoachschap met de komst van de Nations League een stuk interessanter wordt. Geen flauwe oefenpotjes meer voor Oranje, maar wedstrijden tegen de top van Europa waarbij ook nog eens tickets voor het EK te verdienen zijn. Iedere wedstrijd staat er daadwerkelijk wat op het spel en de tegenstanders zijn van hoger niveau.

Opzet Nations League

De Nations League bestaat uit vier divisies die zijn ingedeeld naar sterkte. Dankzij de laatste overwinning van Oranje op Zweden kwam Nederland nog net in de hoogste divisie terecht. Dat was dus ondanks de uitschakeling alles behalve een pyrrusoverwinning.

Oranje is ingedeeld met landen als Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk en Engeland, elf in totaal. Deze worden verdeeld in vier groepen van drie landen die een onderlinge competitie spelen. De winnaars van deze groepen spelen halve finales en uiteindelijk een finale om de UEFA Nations League kampioen te bepalen.

Voordeel van sterke groep

Daarnaast gaan alle groepswinnaars door naar de play-offs waarvan de winnaar per Divisie een EK-ticket krijgt. Maar nu komt het voordeel voor de landen die EK-kwalificatie gemist hebben. Alle landen die zich op de reguliere wijze geplaatst hebben voor het EK nemen niet deel aan deze play-offs en de plek wordt ingenomen door de beste ploeg daaropvolgend die geen EK-ticket heeft. Het kan zelfs zo zijn dat ploegen uit een lagere divisie instromen in die play-off van de hoogste Divisie omdat meer dan acht landen zich al geplaatst hebben voor het EK in 2020, iets wat zeer waarschijnlijk is. Het land dat deelname via de reguliere manier mist heeft op deze wijze alsnog een erg goede kans op het EK, een uitweg die voor Oranje mogelijk geen overbodige luxe is.

Veel positieve reacties

De reacties op het plan zijn overwegend positief en zeker ook vanuit de fans. De normale vriendschappelijke duels komen te vervallen en iedere wedstrijd doet ertoe. Oranje-fans kunnen rekenen op meer duels tegen toplanden en zullen dus veel meer genegen zijn de ploeg achteraan te reizen. Online Casino’s en Bookmakers zien veel meer aansprekende duels waarop gewed kan worden en de duels zullen meer kijkers trekken wat weer zorgt voor reclame-inkomsten tv-stations en daarmee ook bijvoorbeeld de KNVB. Maar ook de potentiële opvolger van Dick Advocaat zal minder snel afhaken omdat er gedurende lange periodes geen aansprekende duels op het menu staan.

De werkelijke waarde van het nieuwe systeem zal zich nog moeten bewijzen, maar wij zijn op voorhand optimistisch. Wij boeken liever tickets en vliegreizen naar Bernabéu of San Siro dan af te moeten reizen naar een hobbelig knollenveld in Moldavië. Vanaf september 2019 gaan de eerste groepswedstrijden beginnen en de loting voor de groepsindeling is op 24 januari 2018.