Vlag van Nederland

Deze verdedigers gaan Oranje redden in 2018

EK 2020 Door op 27 december 2017 om 15:40 uur

Deze verdedigers gaan Oranje redden in 2018 © Pro Shots

Het einde van 2017 nadert en dus kijken we vooruit naar het nieuwe jaar. Het jaar 2018, waarin Oranje niet meedoet aan het WK in Rusland en bouwt aan een nieuwe lichting. Een lichting die ons wel naar het EK 2020 moet leiden.


We bekijken per linie welke mogelijkheden Oranje heeft, en komen zo tot een opstelling voor volgend jaar. We starten vandaag met de verdediging, de linie waarin Nederland misschien wel het meeste talent heeft rondlopen.

Meer over

Doelman

Er was jarenlang geen enkele discussie welke man onder de lat moest staan bij Oranje. Edwin van der Sar was met 130 interlands dé nummer 1 van Oranje en zijn natuurlijke opvolger Maarten Stekelenburg stond ook jarenlang op doel. Tegenwoordig is er meer ruimte voor discussie.

Jasper Cillessen leek onomstreden, maar omdat hij wekelijks de bank warm houdt bij FC Barcelona is hij niet meer zeker van een basisplek. Advocaat koos vaak voor Cillessen, maar Jeroen Zoet gaf meermaals aan dat hij het daarmee oneens was. De PSV-doelman dwong nooit een basisplek af. Achter deze mannen zijn Michel Vorm, Maarten Stekelenburg, Tim Krul (en misschien Sergio Padt) kandidaten. Een nieuwe topper is er nog niet.

Onze keuze: Jasper Cillessen.

Rechtsback

Voor de rechtsbackpositie bestaan veel interessante opties. Joël Veltman laat als aanvoerder van Ajax meer en meer van zich horen, maar zijn voormalige concurrent Kenny Tete doet het goed bij Olympique Lyon. En dan hebben we nog Rick Karsdorp, die vorig jaar de overstap maakte naar AS Roma, maar er (opnieuw) uitligt met een blessure. Dan zijn er nog oudgediende Daryl Janmaat en Timothy Fosu Mensah, die momenteel op huurbasis speelt voor Crystal Palace. Genoeg keuzes, maar geen echte topper die eruit springt.

Onze keuze op rechtsback in 2018: Kenny Tete.

Linksback

Op de linksbackpositie hebben we minder keuzes. Daley Blind zou kunnen, maar hij wordt ook centraal of op het middenveld gezet. Nathan Aké is een optie maar ook de naar Duitsland vertrokken Jetro Willems klopt (weer) op de deur. En dan hebben we  nog Ajacied Daley Sinkgraven en vaste Stoke City-waarde Erik Pieters, die steevast wordt genegeerd.

Onze keuze op linksback in 2018: Jetro Willems

Centrale verdedigers

De positie waar de nieuwe bondscoach de échte beslissingen moet nemen. Virgil van Dijk lijkt een zekerheidje, vooral als hij straks nog de stap naar een topclub maakt. De 25-jarige Stefan de Vrij kampt met blessures, maar heeft bij Lazio en Oranje laten zien het niveau aan te kunnen. Jeffrey Bruma en Karim Rekik zijn vaste waardes in de Bundesliga en Matthijs de Ligt is bij Ajax onomstreden. Neem Joël Veltman, Wesley Hoedt en Bruno Martins Indi nog mee en je weet dat de spoeling groot is. Wij zouden echter kiezen voor een mix van talent en ervaring.

Onze keuze voor het centrale duo in 2018: Virgil van Dijk en Mathijs de Ligt.

Op basis van bovenstaande keuzes ziet de achterste linie er als volgt uit: