Helaas, komende zomer zal het WK 2018 in Rusland plaatsvinden zonder het Nederlands elftal. Oranje wist zich onder bondscoaches Danny Blind en daarna Dick Advocaat niet te plaatsen voor het Wereld kampioenschap en zit komende zomer thuis voor de buis in plaats van op het veld in Moskou.

Met de afwezigheid van het Nederlands elftal is de Vice-Wereldkampioen van 2010 en nummer drie van 2014 afwezig. Na het gemiste EK 2016 in Frankrijk is Oranje er dus opnieuw niet bij. En dat is best wel bijzonder.

Maar wie zijn zonder de aanwezigheid van Oranje de echte kanshebbers op de titel. Staan andere landen die ver kwamen in 2014 nog wél aan de top? Als eerste natuurlijk Wereldkampioen Duitsland, dat ook voor het WK 2018 weer dé topfavoriet is. De Duitsers staan nog altijd onder leiding van Joachim Löw en hebben weinig aan kwaliteit ingeboet ten opzichte van vier jaar terug. Concurrentie zal er voornamelijk komen van Brazilië, dat in eigen land nog vierde werd.

Nummer twee in 2014 was Argentinië en ook dit jaar zijn zij weer één van de teams waarvan verwacht wordt dat ze ver komen. Andere grote kanshebbers zijn Spanje en Frankrijk, volgens de cijfers van Bwin. België, Engeland en Portugal zijn outsiders voor de titel volgens het wedkantoor.

Gaan we Nederland missen dit WK?

De vraag is of we erg verdrietig moeten zijn dat we het toernooi missen. Veel stemmen gaan op dat we eigenlijk ook helemaal niks te zoeken hebben. In het duel met Frankrijk bleek afgelopen september dat het Nederlands elftal momenteel zwaar tekort komt tegen de echte toplanden en met het afscheid van Arjen Robben is de laatste echte topspeler ook van het toneel verdwenen.

Toch kunnen er ook zomaar weer betere tijden komen. Verdedigend gezien staan er best een aantal goede spelers klaar. Virgil van Dijk maakte de overstap naar Liverpool en is daarmee de duurste verdediger ter wereld. En ook van Stefan de Vrij en Daley Blind mag verwacht worden dat ze met de Europese (sub)top mee kunnen.

Op het middenveld en in de aanval zal het wellicht wat langer duren, maar Wijnaldum en Kevin Strootman spelen toch al tijden goed bij hun clubs. Wellicht kan de volgende bondscoach (Ronald Koeman?) de juiste snaar wel raken bij deze mannen. Als hij dan ook nog Memphis aan het voetballen krijgt en met enkele grote talenten die bij Ajax, PSV en Feyenoord rondlopen kan werken, dan zijn we er in 2020 wellicht gewoon weer bij.

Komend WK zullen we echter moeten kijken naar de (voormalig) Eredivisie-spelers bij onder meer Denemarken, Marokko en België. Vooral die laatstgenoemde zou zomaar dé verrassing van het toernooi kunnen worden, met wereldtoppers als Hazard en de Bruyne en natuurlijk Vertonghen, Alderweireld en Mertens.