Vlag van Nederland

‘Van Dijk zou een goede aanvoerder zijn’

EK 2020 Door op 22 maart 2018 om 09:00 uur

'Van Dijk zou een goede aanvoerder zijn' © Pro Shots

Georginio Wijnaldum is één van de meest ervaren spelers in de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder van Liverpool is nog altijd slechts 27 jaar, maar heeft al een heel voetballeven achter zich. Daarin speelde hij ook al 45 interlands voor Oranje, slechts een minder dan Ryan Babel, de meest ervaren speler in de selectie van bondscoach Ronald Koeman.

Het feit dat Wijnaldum een ervaren kracht is, maakt hem ook direct kandidaat-aanvoerder. Dat was hij eerder ook al bij PSV, en het zou nu weer kunnen denkt hij: “Ja, ik denk op zich wel dat ik een goede aanvoerder zou kunnen zijn, maar dat geldt voor meer spelers. Bij PSV was ik destijds een verlengstuk tussen de spelers en de trainer. Ik zei tegen de jongens: als er iets is, kom dan naar mij toe, dan probeer ik het op te lossen. Ik houd er niet van me te forceren, het moet iets natuurlijks zijn. Door gewoon jezelf te zijn, dwing je denk ik meer respect af.”

Meer over

Virgil van Dijk is de grootste kanshebber volgens de kenners: “Virgil heeft er zeker de persoonlijkheid voor. Hij is een speler die veel praat in het veld, veel bezig is met het team, met zijn ploeggenoten. Dat deed hij vanaf het eerste moment al bij Liverpool. En je hoeft alleen maar naar de statistieken te kijken, om te zien dat we bij Liverpool beter presteren sinds zijn komst. Hij voegt echt wat toe aan ons elftal.”


Toch vraagt Wijnaldum zich af of die roep om Van dijk helemaal terecht is: “Toen hij nog bij Southampton speelde, hoorde je niemand dat zeggen, terwijl hij toen al dezelfde kwaliteiten had. De theorie dat voetballers meer status krijgen omdat ze bij een bepaalde club spelen: ik geloof daar niet zo in. Dat is meer een dingetje van de media. Volgens mij krijg je als speler status door op het veld te presteren, niet omdat je bij de ene club speelt of bij de andere. Zo werkt dat in mijn beleving niet.”

Morgen weten wie de aanvoerder zal zijn als het duel tegen Engeland op het programma staat.