Na een succesvolle zomer waarin de Europese titel werd gepakt, keerden de OranjeLeeuwinnen terug bij hun clubs. Het merendeel van de selectie speelt inmiddels in het buitenland, maar hoe verging het ze daar afgelopen seizoen?

De statistieken van de volgende speelsters in hun nationale competities zijn bekeken: Sari van Veenendaal, Jennifer Vreugdenhil, Dominique Janssen, Siri Worm, Danique Kerkdijk, Anouk Dekker, Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Jill Roord, Lineth Beerensteyn, Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema. De statistieken van Sherida Spitse, die tijdens het EK de aanvoerdersband droeg, zijn niet meegenomen; zij speelt bij de Noorse club Vålerenga en speelde pas op 15 april jl. de eerste wedstrijd van het seizoen. Ook de cijfers van Tessel Middag ontbreken. Zij speelde bij Manchester City slechts 30 minuten mee, vanwege een kruisbandblessure.

Waar spelen de Leeuwinnen?

De meeste speelsters spelen in Engeland, namelijk zes. Dit zijn Van Veenendaal, Van de Donk, Janssen, Miedema (allen Arsenal), Kerkdijk (Bristol City) en Worm (Everton). Drie speelsters betreden iedere speelronde de Duitse velden: Groenen (1. FFC Frankfurt), Beerensteyn en Roord (beiden Bayern München). In Frankrijk en Spanje spelen allebei twee speelsters. Dekker (Montpellier) en Van de Sanden (Olympique Lyon) laten hun kwaliteiten zien in de Franse competitie, terwijl Vreugdenhil (Valencia) en Martens (FC Barcelona) de Spaanse competitie onveilig maken.

Onze Leeuwinnen presteerden op het EK, maar hoe ging het in clubverband?

De speelminutenklok tikt door

Vreugdenhil is de speelster met de meeste minuten (2520), op de voet gevolgd door Martens (2316). Een groot gat volgt. Groenen speelde dit seizoen 1750 minuten bij Frankfurt; ze staat daarmee op de derde plaats met de meeste minuten. Beerensteyn is de speelster met de minste minuten: 315. Verder zitten er nog twee speelsters onder de 1000 speelminuten. Dat zijn Worm en Miedema, al moet wel gezegd worden dat de spits van Arsenal vaak gekweld werd door pijntjes en blessures.

Hoeveel minuten speelden de Leeuwinnen

Wat opvalt is dat de OranjeLeeuwinnen geen echte kaartenpakkers zijn. Zes speelsters pakten één gele kaart, terwijl Vreugdenhil, Worm, Beerensteyn en Van de Sanden geen enkele kaart pakten. Groenen is wat dat betreft de kaartenpakster: de middenveldster ging vier keer het boekje van de scheidsrechter in. Geen enkele speelster werd van het veld gestuurd met een rode kaart.

Goals, goals, goals

Martens is qua doelpunten en assists de belangrijkste speelster van de dertien onderzochte Leeuwinnen. De vleugelaanvalster beleefde een prachtjaar, met niet alleen de Europese titel. Ze werd verkozen tot Speelster van het Toernooi, Europees Voetbalster van het Jaar én Beste Voetbalster van de Wereld. Daarnaast tekende ze een contract bij FC Barcelona, waar ze haar vorm van het EK doorzette. In 29 wedstrijden scoorde ze maar liefst elf doelpunten en gaf ze zeven assists, waarmee ze de beste aangever bij Barça was dit seizoen.

Er was slechts één speelster die een eigen doelpunt scoorde. Dat is keepster Van Veenendaal. Haar eigen goal zal haar nog lang bijblijven, want die treffer betekende een 3-2 overwinning voor Chelsea.

Van Veenendaal bracht echter ook vaak redding. In de veertien wedstrijden die ze speelde bij Arsenal, moest ze zeventien keer vissen. Gemiddeld kreeg de keepster dus 1,2 doelpunt tegen per wedstrijd. Vreugdenhil speelde meer wedstrijden, 28, en kreeg ook meer doelpunten tegen: 31. Zij heeft een gemiddelde van 1,1.

Al met al was het een mooi maar lang seizoen voor de Leeuwinnen. Speelsters slaagden bij hun (nieuwe) club, al zullen sommigen misschien wel hun conclusies trekken na afgelopen seizoen. Na de vakantie, waarin sommige speelsters een transfer gaan maken, gaan de Oranjevrouwen weer aan de slag bij hun clubs en staat voor de speelsters van bondscoach Sarina Wiegman op 4 september de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen op het programma.