Vlag van Nederland

De 5 mooiste Sneijder-momenten in Oranje

EK 2020 Door op 6 september 2018 om 14:29 uur

De 5 mooiste Sneijder-momenten in Oranje © Pro Shots

Zoals bekend neemt Wesley Sneijder vanavond afscheid van het Nederlandse publiek in het oefenduel met Peru. De 34-jarige middenvelder, tegenwoordig actief is in Qatar, speelt vanavond zijn 134e en laatste interland.

Sneijder kan terugkijken op een interlandperiode van bijna 15 jaar, waarin hij vele hoogte- en dieptepunten kende. Hij speelde mee op 3 EK’s  s(2004, 2008 en 2012) en 3 WK’s (2006, 2010 en 2014) en scoorde in totaal 31 keer in het shirt van Oranje.

Meer over

Dit zijn volgens ons de vijf mooiste herrinneringen aan onze record-international, Wesley Sneijder:


5. De verloren WK-finale in 2010

Moeten we dit een hoogtepunt of dieptepunt noemen? Voor het eerst na 32 jaar bereikte Oranje weer de finale van een wereldkampioenschap. Na een uiterst succesvol toernooi was Spanje de tegenstander.

Hét moment van de wedstrijd was de uitstekende diepe bal van Wesley Sneijder op Arjen Robben, die alleen op doelman Casillas afliep. Het vervolg weten we allemaal nog wel…

4. Het heerlijke WK 2014

Eigenlijk kunnen we hier het hele WK 2014 wel als hoogtepunt noemen. Het laatste kunstje van een gouden generatie, met Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie in de hoofdrollen.

Sneijder speelde misschien niet eens zijn beste wedstrijd, maar de vreugde was uiteraard gigantisch en dat sloeg door op de rest van het toernooi, dat Oranje uiteindelijk als derde afsloot. De goal van Sneijder tegen Mexico zullen we ook niet snel meer vergeten.

3. De fabuleuze wedstrijden tegen Frankrijk en Italië op EK 2008

Volgens Sneijder het beste toernooi uit zijn interlandcarrière. Het is dat de geslepen Russen ons de weg naar de halve finale versperden, maar Oranje speelde in de poulefase misschien wel het beste voetbal van Sneijders tijd bij Oranje.

Zowel tegen wereldkampioen van 2006 Italië als tegen runner-up Frankrijk speelde Oranje geweldige wedstrijden. Bekijk de beelden hier nog maar eens terug:

2. Zijn debuut tegen Schotland

Zijn derde wedstrijd voor het Nederlands elftal was direct een hele belangrijke. In de play-offs voor het EK 2004 heeft Oranje in Schotland met 1-0 verloren en moet het in de thuiswedstrijd echt anders.

Bondscoach Dick Advocaat weet het nog niet zo goed met de jonge en redelijk brutale Wesley Sneijder, maar toch stelt hij de kleine middenvelder op. En zonder spijt, want Sneijder speelt een geweldige wedstrijd en is bij vijf van de zes goals betrokken. Oranje wint met 6-1 en mag naar het EK 2004 in Portugal.

Hij scoort tevens zijn eerste van 33 goals voor Oranje:

1. De kwartfinale tegen Brazilië op WK 2010

Voor ons toch wel hét moment van Sneijder als we terugkijken op zijn bijna 15-jarige interlandloopbaan. Uit een schier kansloze achterstand weet Oranje terug te komen tegen de ijzersterke Brazilianen.

Dankzij twee doelpunten(als je die eerste meetelt) van Sneijder in de tweede helft, waarvan één met zijn hoofd, weet Oranje Brazilië te verslaan en zich te plaatsen voor de halve finale. Hoe groot was Sneijder volgens commentator Jack van Gelder ook alweer?