Vlag van Nederland

Voorbeschouwing op Nederland – Duitsland

Nations League 2018-2019 Door op 13 oktober 2018 om 16:25 uur

© Pro Shots

Nog een paar uur en dan trappen Nederland en Duitsland af voor hun eerste directe confrontatie in de nieuwe Nations League. Om 20.45 uur klinkt het startsignaal in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam voor de twee aartsrivalen.

Nederland en Duitsland speelden al 40 keer eerder tegen elkaar en dat leverde 10 overwinningen, 15 nederlagen en 15 gelijke spelen op voor Oranje. De laatste keer dat de twee elkaar troffen was tijdens een oefenduel in 2012, het duel eindigde toen in 0-0. In 2015 zouden beide landen elkaar ook treffen, maar wegens terreurdreiging werd dit duel op het laatste moment afgelast.


Meer over

De laatste overwinning van het Nederlands elftal op de Duitsers dateert uit 2002, eveneens tijdens een oefenwedstrijd. De hoogste tijd voor een nieuwe zege dus!

Bondscoach Ronald Koeman kreeg voorafgaand aan de wedstrijd met Duitsland voornamelijk afmeldingen van rechtsbacks. Mede daarom zijn Hans Hateboer en Denzel Dumfries de twee rechtsbacks in de selectie. Ook middenvelder Davy Pröpper meldde zich af in verband met een blessure.

Er zitten vier debutanten bij de selectie, want naast Dumfries zijn ook Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Arnaut Danjuma Groeneveld voor het eerst opgeroepen door de bondscoach. Voor Groeneveld geldt dat hij ook nog voor Nigeria mag uitkomen, en dat hij pas als hij minuten maakt tegen Duitsland zijn keuze definitief moet maken.

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft na het mislukte WK niet heel veel veranderd bij Die Mannschaft. De bondscoach heeft wel Manchester City-ster Sané opgeroepen, die er tijdens het WK tot verbazing van velen niet bij was.

Daarnaast zijn er nog wel meer enkele jonge talenten die zich mogen laten zien, maar ontbreken er ook meerdere spelers vanwege blessures. Onder meer Marco Reus, Antonio Rüdiger en Kai Havertz meldden zich af bij Löw.

Duitsland speelde het eerste duel in de poule gelijk tegen Frankrijk, terwijl Oranje met 2-1 verloor in Parijs. Daardoor zal Oranje een resultaat moeten boeken om mee te blijven doen in de poule. Dinsdag wacht voor Duitsland het duel met de Fransen en Oranje treft zowel Frankrijk (thuis) als Duitsland (uit) nog in november.

Het duel Nederland – Duitsland is te zien op tv bij NPO 1. De voorbeschouwing begint om 20.25 en om 20.45 start de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.