Vlag van Nederland

De kansen van Oranje in de Nations League

Nations League 2018-2019 Door op 16 november 2018 om 22:48 uur

Hoe werkt de Nations League nou precies?

De overwinning van het Nederlands elftal tegen Frankrijk in het Nations League duel van vrijdagavond heeft positieve gevolgen voor Oranje, zowel op korte als op langere termijn.

Op hele korte termijn betekent het dat Oranje zelfs nog kans maakt op groepswinst in poule 1 van de A-divisie in de Nations League. Een gelijkspel aanstaande maandagavond in het duel met Duitsland betekent dat Oranje aankomende zomer de finales van de Nations League zou mogen spelen. Oranje zal dan kunnen strijden voor de eerste winst in de nieuwe Nations League.


Meer over

De overwinning tegen de Fransen betekent eveneens dat Oranje sowieso niet degradeert uit de A-divisie en dus de volgende Nations League opnieuw in de hoogste divisie wordt geplaatst. Daardoor kan Oranje ook bij die volgende Nations League weer strijden met de beste landen.

Gunstig voor EK-kwalificatie

Ook niet verkeerd is het feit dat Oranje dankzij de overwinning geplaatst zal zijn bij de loting voor de EK-kwalifcatie, die op zondag 2 december plaatsvindt. Daardoor ontloopt het Nederlands elftal in elk geval negen andere toplanden. In die kwalificatie zal Oranje bij de eerste twee in de poule moeten eindigen om zich te plaatsen voor het EK 2020.

Ook voor de FIFA-ranking is de winst op de wereldkampioen natuurlijk een welkome verassing. Een overwinning tegen de nummer twee van de ranglijst levert mooi punten op, waardoor Oranje verder kan stijgen en wellicht zelfs de top tien weer in zicht krijgt. De meeste lotingen worden op basis van die ranking gehouden.