Vlag van Nederland

Na KNVB gaat nu ook regeringscoalitie voor WK 2027

OranjeLeeuwinnen WK 2019 Door op 19 november 2018 om 07:47 uur

© Pro Shots

Eerder werd al bekend dat de KNVB het doel had om het WK Vrouwenvoetbal van 2027 te organiseren. Nu wil ook de regeringscoalitie dat het toernooi naar Nederland komt, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

D66-kamerlid Antje Diertens zal vandaag de minister van Sport, Bruno Bruins, tijdens een debat oproepen om met de KNVB in gesprek te gaan en te kijken wat hiervoor vanuit de overheid nodig is. Diertens krijgt hierbij steun van regeringspartners VVD, CDA en ChristenUnie.

Meer over

“Deze vrouwen verdienen de volle stadions en media-aandacht. Ze zijn echt benaderbare rolmodellen voor meiden die sporten of die willen sporten. Wat is er dan mooier dan het organiseren van het grootste vrouwenvoetbalevenement in de wereld?”, zegt Diertens.


Nederland dacht eerder nog geen serieuze kans te maken op de organisatie van het toernooi, omdat de Verenigde Staten ook interesse hadden. Dat land is echter al geselecteerd om samen met Canada en Mexico het WK voor mannen te houden in 2026.

Aangezien het ongebruikelijk is dat grote toernooien op rij in hetzelfde gebied worden gehouden, lijkt de weg open te liggen voor Nederland. “Aan WEURO 2017 hebben we kunnen zien wat de impact van zo’n toernooi kan zijn, zowel voor de topsport als de breedtesport. De belangstelling voor de OranjeLeeuwinnen is enorm, dat bleek vorige week nog maar een keer bij de plaatsing voor het WK 2019.”

De FIFA zal naar verwachting niet eerder dan in 2023 de knoop doorhakken. Nederland moet dan wel met een bidbook komen, een plan met financiële onderbouwing.

Sportminister Bruins gunt het in ieder geval alle sportliefhebbers in Nederland: “Als de KNVB de handschoen oppakt en hiervoor wil gaan, kijk ik uiteraard graag mee hoe ik dit kan ondersteunen.”