De OranjeLeeuwinnen zijn het jaar goed begonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman nam het zaterdagmiddag in het Cape Town Stadium in Kaapstad op tegen Zuid-Afrika en won met 2-1.

Oranje begon het duel uitstekend, want het kwam al binnen twee minuten op voorsprong. Sherida Spitse maakte via de lat de 0-1. Het was sowieso een speciaal duel voor de middenveldster, want ze speelde haar 156e interland en kroonde zich daarmee tot gedeeld recordinternational van de Leeuwinnen.

Nederland was de bovenliggende partij en verdubbelde in de negentiende minuut de marge. Vivianne Miedema schoof de bal vanaf randje zestien perfect in de hoek. Zuid-Afrika deelde wat speldenprikjes uit, maar kwam er niet echt doorheen.

Dat gebeurde wel in de 33e minuut. Danique Kerkdijk ging de mist in met een terugspeelbal en Thembi Kgatlana, die werd verkozen tot Afrikaans Speelster van het Jaar 2018, kon profiteren: 1-2. Spitse leek vlak voor rust nog voor de derde Oranje-treffer te zorgen, maar haar poging spatte uiteen op het aluminium.

Waar Oranje in de eerste helft de overmacht had, zakte de ploeg na de rust een beetje weg. Het spel golfde op en neer en de grootste kansen kwamen op naam van Zuid-Afrika. Jermaine Seoposenwe was dichtbij de gelijkmaker, maar via Sari van Veenendaal en Dominique Bloodworth werd de bal weggewerkt.

Niet veel later werd Seoposenwe opnieuw gevaarlijk. De aanvalster kwam door de Nederlandse verdediging, maar zette te weinig kracht achter haar poging. Daardoor was de bal prooi voor Van Veenendaal. De Nederlandse keepster was ook op tijd in de 82e minuut, toen een goede bal van Karabo Dhlamini te laat werd begrepen door Rhoda Malaudzi.

In de extra tijd zette Oranje nog wel wat aan om de 1-3 te maken, maar een schot van Lineth Beerensteyn werd geblokt. Shanice van de Sanden was nog dichtbij de derde Nederlandse goal en ook Beerensteyn kreeg de bal er net niet in. Daardoor bleef het in het Cape Town Stadium bij 1-2. De Winnie Mandela International Challenge, die bij de wedstrijd hoorde, gaat dus naar de OranjeLeeuwinnen.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal, Merel van Dongen, Dominique Bloodworth, Danique Kerkdijk (64′ Desiree van Lunteren), Kika van Es, Inessa Kaagman (46′ Victoria Pelova), Sherida Spitse (65′ Jackie Groenen), Jill Roord, Lieke Martens (28′ Shanice van de Sanden) , Vivianne Miedema (46′ Ellen Jansen), Lineth Beerensteyn