Vrijdag maakt bondscoach Ronald Koeman zijn definitieve selectie voor de EK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Duitsland bekend. Maar wie moet de coach selecteren als we kijken naar de vorm van de spelers?

In de voorselectie koos Koeman voor deze keepers: Marco Bizot, Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer en Jeroen Zoet. Van de vier doelmannen staan alleen Bizot en Zoet (bijna) iedere speelronde onder de lat. Jasper Cillessen keept bij FC Barcelona alleen de bekersduels, maar keert net terug van een blessure. Vermeer kwam dit seizoen pas negen keer in actie, omdat hij als stand-in bij Feyenoord fungeert. Daarnaast is het maar de vraag of de keeper überhaupt fit is: hij moest het laatste competitieduel van Feyenoord aan zich voorbij laten gaan.

Koeman gaat voor vastigheid, zo gaf hij eerder al aan. Daardoor lijkt Vermeer de keeper te zijn die vrijdag niet op het lijstje van de bondscoach staat. Qua verdediging lijken er aardig wat zekerheidjes te zijn.

Virgil van Dijk laat op het hoogste podium zien een rots in de branding te zijn. Matthijs de Ligt imponeert bij Ajax in de Champions League en ook Nathan Aké speelt sterk bij zijn club. Ook Denzel Dumfries, Daley Blind, Daryl Janmaat en Stefan de Vrij komen wekelijks in actie. Zij kunnen dus waarschijnlijk wel rekenen op een belletje van Koeman.

Er werd verbaasd gereageerd op de oproep van Ruud Vormer. De middenvelder kent een stuk minder seizoen dan de afgelopen voetbaljaargang en het is dus ook maar de vraag of Koeman hem definitief oproept.

Georginio Wijnaldum is een naam die Koeman waarschijnlijk als één van de eerste opschrijft. De middenvelder is uitgegroeid tot een sterkhouder bij Liverpool én in Oranje. Daarnaast is Frenkie de Jong natuurlijk ook van de partij. Kevin Strootman presteerde de laatste keren niet al te best in Oranje en is pas net weer fit. Valt hij dan af?

Op aanvallend gebied is natuurlijk Memphis van de partij. Quincy Promes leek de afgelopen keren wel een zekerheid, maar de aanvaller heeft het lastig bij zijn nieuwe club Sevilla. Scoren deed hij daar pas één keer. Wie juist wel de vorm te pakken heeft is Wout Weghorst.

De spits bewijst zich bij VfL Wolfsburg regelmatig als echte goalgetter en wist dit seizoen al negen keer te scoren in de Bundesliga. Toch lijkt Luuk de Jong de spits waarvoor Koeman gaat. Hij is momenteel topscorer van de Eredivisie met 21 treffers. Ook Steven Bergwijn is aardig op dreef bij PSV.

Ryan Babel verdiende een transfer naar het Engelse Fulham, waar hij tot dusver één keer trefzeker was. Steven Berghuis kende afgelopen seizoen een sterk seizoen bij Feyenoord, met achttien goals. Dit seizoen staat de teller op zeven voor de Rotterdamse club, die een flinke achterstand op PSV en Ajax heeft. Het is dus maar de vraag of Koeman dit tweetal selecteert voor de EK-kwalificatiewedstrijden.

Oranje opent de kwalificatiecyclus voor het EK 2020 met wedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland. De ploeg van Koeman neemt het op donderdag 21 maart in De Kuip op tegen Wit-Rusland. Zondag 24 maart staat in de Johan Cruijff Arena de wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Later volgen nog wedstrijden tegen Noord-Ierland en Estland.