Vlag van Nederland

Alles wat je moet weten over Nederland – Duitsland

EK 2020

Over een paar uur staan Nederland en Duitsland tegenover elkaar in de Johan Cruijff ArenA. De EK-kwalificatiewedstrijd begint om 20:45 uur.

Oranje is het kwalificatietoernooi goed begonnen met een goede overwinning op Wit-Rusland. In De Kuip was de ploeg van bondscoach Ronald Koeman donderdag met 4-0 te sterk. Duitsland kwam nog niet in actie in de EK-kwalificatie. Die Mannschaft oefende woensdagavond in Wolfsburg tegen Servië en speelde met 1-1 gelijk.

In totaal stonden het Nederlands elftal en (West)-Duitsland 42 keer tegenover elkaar. Vijftien keer waren onze Oosterburen te sterk. Zestien keer werd er gelijkgespeeld en elf keer was de overwinning voor Oranje.

De laatste ontmoeting vond plaats in 19 november. In het kader van de UEFA Nations League sleepte Nederland er door twee late doelpunten een gelijkspel uit. De wedstrijd van een maand eerder, ook in de Nations League, werd overtuigend gewonnen door Oranje: 3-0.

Duitsland, zestiende op de FIFA-ranking, werd vier keer wereldkampioen en kroonde zich drie keer tot Europees kampioen. Op het laatste WK, in Rusland, ging de ploeg van Joachim Löw echter al na de groepsfase naar huis.

Dat leverde Löw en Die Mannschaft aardig wat kritiek op. Inmiddels heeft de bondscoach enkele wijzigingen doorgevoerd in zijn ‘vaste’ selectie. Routiniers Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller zijn niet meer nodig. Volgens Löw is 2019 het jaar van ‘de nieuwe start voor de Duitse nationale ploeg’.

Zullen we dat zondagavond gaan zien of zet Oranje de ongeslagen reeks (3 overwinningen, 2 gelijke spelen in 5 wedstrijden) voort? De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland begint zondag om 20:45 uur. De Johan Cruijff ArenA is het decor van de avond en het duel staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Jesús Gil. De uitzending op NPO1 begint om 20:20 uur.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: ,