Vlag van Nederland

KNVB wil vergoedingen Leeuwinnen gelijktrekken met Nederlands elftal

Oranje Leeuwinnen WK 2019

Vlak voor de start van het WK hebben de KNVB en de OranjeLeeuwinnen een nieuwe overeenkomst gesloten, waarin de commerciële vergoeding van de speelsters voor de periode 2019-2021 naar een substantieel hoger niveau worden getild.


Dat maakt de voetbalbond maandag bekend. De nieuwe overeenkomst start direct na het WK en loopt door tot en met het EK 2021 in Engeland. In de periode 2021-2023 zal deze commerciële vergoeding vanuit de KNVB doorgroeien tot het niveau van de mannen.

“Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB”, reageert Vivianne Miedema namens de spelersraad van de OranjeLeeuwinnen. “Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje.”

“Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid”, zegt Miedema.

Voor de periode 2021-2023 zullen bond en speelsters tijdig over een nieuwe overeenkomst in gesprek gaan. Uitgangspunt is daarbij, dat de waardering door de KNVB voor het Nederlands vrouwenelftal, in 2023 gelijkwaardig is aan die van Nederlands mannenelftal. Daarnaast hoopt de KNVB ook dat de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct ‘uit het voetbal’ moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, is blij met de nieuwe overeenkomst: “De KNVB wil een voorbeeld zijn in de maatschappelijke ontwikkeling op weg naar een gelijkwaardige waardering voor mannen en vrouwen. De KNVB en de OranjeLeeuwinnen hebben deze gezamenlijke ambitie naar elkaar uitgesproken en daar, middels de nieuwe overeenkomst, concreet inhoud aan gegeven.”

“Daarbij realiseren de bond en speelsters zich dat, voor het volledige waarmaken van deze ambitie, ook de ‘markt’ dient mee te bewegen met de door de KNVB ingeslagen weg. De afspraken rondom de commerciële vergoeding vanuit de KNVB tussen nu en 2023 zijn een maatschappelijk signaal en een belangrijke stap in de realisatie van de uitgesproken ambitie”, aldus Van der Zee.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots