De Oranje Leeuwinnen zijn na een knappe overwinning op Canada zeker van de groepswinst. Dat betekent dat Nederland de sterke landen Zweden en de Verenigde Staten ontloopt en in plaats daarvan tegenover Japan staat in de achtste finale van het WK.

De wedstrijd tegen Canada leek teleurstellend te beginnen, want de Oranje Leeuwinnen kregen al vroeg een strafschop tegen. Na ingrijpen van de VAR besloot scheidsrechter Stephanie Frappart de bal echter buiten de 16 te leggen.

Nederland begon überhaupt moeizaam aan het duel, maar kwam in het tweede deel van de eerste helft beter in de wedstrijd. Vivianne Miedema raakte na een mooie actie de paal, waarop Daniëlle van de Donk met een omhaal net overschoot. Gescoord werd er echter niet voor het rustsignaal klonk.

Dat gebeurde wel vroeg in de tweede helft, toen verdediger Anouk Dekker inkopte na een afgemeten vrije trap van Sherida Spitse. De vreugde om de voorsprong duurde niet lang, want Canada trok de stand kort daarna gelijk via sterkhouder Christine Sinclair. De routinier liep slim achter de Oranje-verdediging langs en schoot bekeken in uit een voorzet.

Invalster Lineth Beerensteyn, die in het veld kwam voor de tegenvallende Lieke Martens, zorgde uiteindelijk voor de winnende treffer. Na een mooie aanval van Oranje dook de vleugelspeler op in de 16 en tikte op aangeven van Van Lunteren binnen.

Hoewel Canada daarna nog een paar keer gevaarlijk was, bleef het bij die 2-1. Het betekent dat de Leeuwinnen de groep zonder puntverlies winnen en dinsdag in de achtste finale tegen Japan aantreden. Pikant, want Japan schakelde Oranje vier jaar geleden uit op het WK.