Bondscoach Sarina Wiegman moet keuzes maken in aanloop naar het duel van de OranjeLeeuwinnen met Japan in de achtste finale van het WK. Zelf noemt de bondscoach dat ‘luxe keuzes’.

Zo moet ze bijvoorbeeld kiezen tussen Stefanie van der Gragt, Dominique Bloodworth en Anouk Dekker om de twee posities van centrale verdediger in te vullen. “We wegen de voors en tegens tegen elkaar af. We kijken naar Japan en wegen alles af. Het is lastig. Ze hebben alledrie hun niveau gehaald. Het is een luxe en moeilijke keuze, maar ik hoop dat ik nog veel van die keuzes mag maken”, zei Wiegman tijdens de persconferentie.

Ook voorin is er een keuze te maken: krijgt Lineth Beerensteyn een basisplaats? “Beerensteyn moet vooral doorgaan met waar ze mee bezig is. Ze doet het goed, zit goed in haar vel en is topfit. Ze brengt energie en heeft het tot nu toe goed gedaan.”

“Maar, het is anders als je een wedstrijd begint. Wij weten allemaal dat de wereld veranderd is, ons team is goed geanalyseerd. Shanice brengt veel diepgang, Martens is balvast en en brengt diepgang. Maar tegenstanders sluiten bijvoorbeeld Martens heel erg in, door dubbele dekking, en er worden snelle backs neergezet”, aldus Wiegman, die een ‘gelijkopgaande strijd’ verwacht.

“Japan is een toptegenstander. Ze zijn heel vaardig, dynamisch en draaien makkelijk. Ze spelen goed tussen de linies. Dan zullen wij goed moeten staan. Ook wij hebben kwaliteit en zijn behoorlijk gegroeid in vier jaar. Het is een enorme uitdaging om tegen ze te spelen”, besluit de bondscoach.