Het had weinig gescheeld of het Nederlands elftal was in 1978 gecrasht tijdens het opstijgen. Dat zegt Jaap de Moor, co-piloot van het toestel dat Oranje destijds naar het WK in Argentinië bracht.

Toen het KLM-vliegtuig wilde opstijgen in het Afrikaanse Liberia weigerde het toestel de lucht in te gaan. “We kregen de neus bijna niet omhoog,” aldus De Moor. “Ik heb, toen het einde van de startbaan in zicht kwam, uiteindelijk ingegrepen. De start afbreken was geen optie meer, daarvoor was het al te laat, dus ben ik mee gaan sleuren aan de stuurknuppel.”

Aan boord van het vliegtuig bevond zich de voltallige Oranje-selectie van die tijd, met onder andere Willy en René van de Kerkhof, Johan Neeskens, Johnny Rep en Wim Suurbier. Johan Cruijf en Willem van Hanegem waren afwezig op het wereldkampioenschap, waarin het Nederlands elftal uiteindelijk de finale verloor van Argentinië.

De landingsbaan was uitgehakt in een dicht woud en het was pikkedonker, zo vertelt De Moor. “Daar stegen we van op. Als ze één boom hadden vergeten om te hakken, waren we er tegenaan geknald. Maar het ging goed. Niemand van de passagiers heeft het gemerkt en ook binnen de KLM is het altijd binnenskamers gebleven.”