We moesten even goed zoeken naar een positief uitgangspunt voor de wedstrijd Duitsland – Nederland van vrijdagavond. Aangezien we de overwinning op het EK 1988 al eens gebruikten als ‘wedstrijd van toen’ kiezen we dit keer voor een wedstrijd vier jaar later, tijdens het EK 1992.

We gaan terug naar 18 juni 1992. Nederland maakte destijds op het EK in Zweden korte metten met de Duitsers. Door goals van Frank Rijkaard, Rob Witschge en Dennis Bergkamp won Oranje met 3-1 van Duitsland tijdens de groepsfase van het toernooi.

Het toeschouwersaantal bij deze wedstrijd in de groepsfase was het op één na hoogste van het hele toernooi. Maar liefst 37.725 mensen zagen een ontketend Oranje winnen van Duitsland, dat uiteindelijk wel de finale van het toernooi bereikte, in tegenstelling van Oranje, dat in de halve finale verloor van de Denen. Je weet nog wel, die Denen die al op het strand lagen, en alsnog uitgenodigd werden door de afmelding van Joegoslavië. De Denen wonnen uiteindelijk ook de finale van Duitsland en kroonden zich tot Europees Kampioen.