Vlag van Nederland

De Oranje Leeuwinnen hebben ook de zesde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Dinsdagavond werd Slovenië met 4-1 verslagen in het GelreDome.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman begon sterk en werd via Vivianne Miedema gevaarlijk. Een goede pass van Sherida Spitse bereikte de spits, die vervolgens geen ploeggenoot vond met haar voorzet. Aan de andere kant werd Slovenië gevaarlijk via Lara Prasnikar.

Oranje zette wel aan, maar tot echt grote kansen kwam het niet. Zo werd een fraaie bal van Dominique Bloodworth net niet gecontroleerd door Miedema en kwam Shanice van de Sanden net te kort op een voorzet van Merel van Dongen. Verder gingen schoten van Miedema en Jill Roord naast.

Waar er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht leek voor de Leeuwinnen, was het na een halfuur spelen toch raak voor Slovenië. Een communicatiefout in de verdediging van Oranje zette Kaja Erzen vrij voor Sari van Veenendaal, die geen redding meer kon brengen: 0-1.

De ploeg van Wiegman knokte zich echter razendsnel terug. Een overtreding op Jackie Groenen betekende een penalty en daar wist specialist Spitse wel raad mee. Vijf minuten voor rust kwam Oranje bijna op voorsprong. Miedema kopte maar net over uit een voorzet van Van der Most. Daardoor stond er na iets meer dan 45 minuten 1-1 op het scorebord.

Na de thee kwam daar echter verandering in. De Leeuwinnen waren scherper, al was het Slovenië dat na rust een grote kans kreeg. Groenen haalde de bal van de lijn. Vervolgens was het Oranje dat de klok sloeg. De bal ging opnieuw op de stip en weer was daar Spitse. De recordinternational, die dinsdag haar 175e interland speelde, wist keepster Zala Mersnik opnieuw te passeren: 2-1.

Niet veel later was daar Miedema. De spits draaide goed weg bij haar directe tegenstander, maar haar schot ging voorlangs. Miedema pikte echter alsnog haar doelpuntjes mee. Uit een corner van Spitse kopte de aanvalster met gevoel de bal binnen.

Uiteindelijk bepaalde de topscorer aller tijden van de Leeuwinnen de eindstand op 4-1. Een mooie aanval via Van de Donk en invalster Desiree van Lunteren werd afgerond door Miedema. De score van Oranje had groter uit kunnen vallen.

Zo was Van de Donk dichtbij een doelpunt en leek Miedema op weg naar een hattrick, maar haar poging werd geblokt. Groenen was nog het dichtst bij de 5-1. De middenveldster schoot van afstand fraai op de lat en zag haar bal terug het spel in stuiteren. Daardoor bleef het uiteindelijk bij de vier Oranje-treffers.

De OranjeLeeuwinnen sluiten daarmee een fraai 2019 af met een zege en gaan fier aan kop in de EK-kwalificatiegroep met zes overwinningen uit zes gespeelde wedstrijden.

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Van der Most (64′ Van Lunteren), Nouwen, Bloodworth, Van Dongen (78′ Van Es), Groenen, Spitse, Van de Donk, Van de Sanden (73′ Beerensteyn), Miedema, Roord

Opstelling Slovenië: Mersnik, Erzen, Agrez, Rozmaric, Erman, Korosec, Conc, Kolbl, Begic (66′ Makovec), Zver (81′ Milovic), Prasnikar