Aanstaande zaterdag kan Oranje zich in het duel met Noord-Ierland voor het eerst sinds 2014 plaatsen voor een eindronde. Bij een gelijkspel of overwinning tegen de Noord-Ieren plaatst Oranje zich voor het EK 2020, dat volgend jaar in twaalf landen gehouden wordt.

Het Nederlands elftal speelt naast het duel van aanstaande zaterdag ook nog tegen Estland. Dat duel staat dinsdag op het programma. Er zijn verschillende scenario’s voor Oranje, waarmee plaatsing voor het EK afgedwongen kan worden. Daarnaast vecht Oranje ook nog voor groepswinst, wat een gunstigere loting kan betekenen voor de poules op het EK.

We gaan er in de onderstaande scenario’s niet vanuit dat Oranje punten verliest tegen Estland. Een overwinning in eigen huis tegen het reeds uitgeschakelde land moet toch wel een zekerheidje zijn.

Scenario 1: Oranje wint van Noord-Ierland

Bij een overwinning van Oranje tegen Noord-Ierland is plaatsing voor het EK een feit. Er vanuit gaande dat Oranje drie dagen later ook van Estland wint dan is Oranje zelfs als groepshoofd geplaatst, aangezien het onderling resultaat met Duitsland positief is.

Scenario 2: Oranje speelt gelijk tegen Noord-Ierland

Bij een gelijkspel tegen Noord-Ierland is het Nederlands elftal eveneens geplaatst voor het EK. De tweede plaats is dan definitief behaald, maar Oranje is voor groepswinst dan wel afhankelijk van de uitslagen van Duitsland. Als de Duitsers beide duels weten te winnen dan zal Oranje als tweede in de poule eindigen.

Scenario 3: Oranje verliest nipt van Noord-Ierland

Dit scenario wordt een stuk lastiger. Mocht Oranje verliezen van Noord-Ierland dan ligt het er ook nog aan hoe dik Oranje verliest. Door de 3-1 thuiszege tegen de Noord-Ieren is er bij een kleine nederlaag met 1 doelpunt verschil nog niet veel aan de hand. Als Oranje dan gewoon wint van Estland dan is plaatsing alsnog een feit op basis van onderling resultaat. De eerste plek zal dan echter zeer waarschijnlijk naar Duitsland gaan. Ook een verliespartij met twee doelpunten verschil kan nog positief uitpakken, maar dan zal het doelsaldo eraan te pas komen.

Scenario 4: Oranje verliest te dik van Noord-Ierland

Een ander scenario is natuurlijk dat Oranje met meer dan twee doelpunten verschil verliest in Belfast. In dat geval plaatst Noord-Ierland zich waarschijnlijk samen met Duitsland voor het EK.

Er is echter dan alsnog geen man overboord, want Oranje heeft met de Nations League nog een escape route. De playoffs daarvoor volgen echter pas in maart.

Laten we er vanuit gaan dat Oranje zich zaterdag ‘gewoon’ plaatst voor het EK, zodat de voorbereidingen op eindelijk weer een eindtoernooi kunnen beginnen.