Nee, het was niet best wat het Nederlands elftal gisteravond op de mat legde. Om indruk te maken op het EK moet een hoger niveau aangetikt worden. Aan de andere kant werd na zes jaar weer een eindtoernooi bereikt en kwam Oranje amper in de problemen tegen de stugge Noord-Ieren. Dit zijn onze beoordelingen voor de ploeg van Ronald Koeman.

Jasper Cillessen – 4,5

In de behoudende speelstijl die Oranje hanteerde kwam Cillessen veel in balbezit. Helaas leidde dat na vier minuten tot een levensgrote kans voor de Noord-Ieren, toen de doelman zich bij een terugspeelbal liet verrassen door Corry Evans. Het liep goed af, maar zoiets mag je als keeper niet gebeuren.

Joël Veltman – 5

Of hij er nu veel aan kon doen of niet, wederom veroorzaakte de rechtsback van dienst een strafschop. Verder vulde Veltman zijn rol behoorlijk in, maar niet meer dan dat. Je kunt je afvragen of de snelheid van Dumfries niet voor meer dreiging zorgt aan de zijkant.

Matthijs de Ligt – 6,5

Speelde verdedigend een foutloze wedstrijd en kon met zijn lange ballen op Ryan Babel af en toe verwarring creëren in de verdedigende linie van Noord-Ierland.

Virgil van Dijk – 6,5

Van hetzelfde laken een pak als De Ligt: een foutloze wedstrijd voor de aanvoerder. Helaas werd het hoofd van Virgil bij dode spelmomenten amper gevonden en kon hij aanvallend weinig bijdragen.

Daley Blind – 6

Het is duidelijk dat Blind liever een centrale rol vervult. De positie van linksback kan hij prima invullen, maar een echt dwingende rol had de Ajacied niet tegen Noord-Ierland. Dat kwam onder andere omdat zijn passing niet altijd zuiver was.

Marten de Roon – 5

Binnen een halfuur had De Roon geel op zak en dat leek de belangrijkste reden voor Koeman om hem van het veld te halen. Ook voetballend blonk de verdedigende middenvelder wederom niet uit.

De Roon kreeg een onvoldoende tegen Noord-Ierland

© Pro Shots

Frenkie de Jong – 8 

De absolute uitblinker aan Oranje-zijde. Er gebeurt altijd iets als De Jong aan de bal is en de middenvelder lijdt vrijwel geen balverlies. Frenkie’s snijdende passes hadden een beter lot verdiend, maar helaas stonden zijn ploeggenoten niet altijd op te letten.

Donny van de Beek – 5,5

Bij elke kans die Van de Beek krijgt in Oranje, hoop je dat hij zijn Ajax-vorm kan laten zien. Tot nu toe lukt dat de middenvelder niet echt. Van de Beek speelt altijd diep en verdronk daarom een beetje in het overvolle centrum van Noord-Ierland.

Steven Berghuis – 5,5

De verrassende vervanger van Memphis Depay, maar Berghuis kon niet echt laten zien dat hij in het Nederlands elftal thuishoort. Het belangrijkste moment voor de Feyenoorder vond plaats na tien minuten spelen, toen hij een bal voor open doel op de lat zag ploffen. Verder kwam de aanvaller weinig in het stuk voor.

Ryan Babel – 5

Niet de beste wedstrijd van Babel in Oranje-shirt. De aanvaller mocht het bij afwezigheid van Memphis in de spits proberen, maar kreeg geen enkele kans om zich te onderscheiden. Ook als aanspeelpunt was Babel onzorgvuldig en weinig balvast.

Quincy Promes – 7

Na De Jong de beste basisspeler van het Nederlands elftal. Promes stichtte in de eerste helft veel gevaar met zijn acties vanaf links en zijn voorzetten hadden een beter lot verdiend. Na wat positiewisselingen in de tweede helft zakte de aanvaller wat terug, helemaal toen Oranje verdedigender ging spelen.

Invallers

Davy Pröpper – 7

De wissel van Pröpper voor De Roon voelde als een warme douche. Er kwam plotseling meer tempo in het spel van Oranje en er werd dwingender naar voren gespeeld. Dat kwam met name omdat Noord-Ierland zijn pijlen had gericht op Frenkie de Jong en Pröpper vrijer liet. De creatieve middenvelder kan creatiever met dat balbezit omgaan dan zijn voorganger De Roon.

Luuk de Jong – 6

De invaller kon niet veel uitrichten in het halfuurtje dat hij kreeg, al had hij bijna een strafschop versierd. Helaas had de grensrechter kort daarvoor onterecht gevlagd voor buitenspel.

Nathan Aké

Speelde te kort voor een beoordeling.