Na een korte voorbereiding trapt het Nederlands elftal vanavond om 21.00 af voor het EK-duel Nederland – Oekraïne. De wedstrijd tussen beide landen wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Een thuisduel voor Oranje dus, waar ook nog eens 16.000 Oranjefans aanwezig mogen zijn. Die moeten er voor zorgen dat er eindelijk weer een echte voetbalsfeer in het stadion hangt, maar dat is aan de supporters van Oranje meestal wel toevertrouwd.

nederland oekraine
© Pro Shots

De kracht van Oekraïne

Onder bondscoach Andriy Shevchenko is Oekraïne uitgegroeid tot een sterke ploeg die absoluut niet onderschat moet worden. Het land, dat op de 24e positie van de FIFA-ranking staat, heeft niet zozeer sterspelers, maar moet het vooral van de teamgeest hebben.

De meeste spelers zijn actief in Rusland of Oekraïne. De bekendste speler voor ons is Oleksandr Zinchenko, die in het verleden bij PSV speelde en tegenwoordig actief is voor Manchester City. De gevaarlijkste aanvaller is Jarmolenko.

Oekraïne werd eerste in de kwalificatiegroep voor dit EK. Daarin gaf het landen als Portugal en Servië het nakijken. De Oekraïners wonnen zes van de acht duels en speelde twee keer gelijk.

De vermoedelijke opstelling van Oranje tegen Oekraïne

Oranje treedt vanavond aan in een 1-5-3-2 systeem, waar de afgelopen oefenduels en tijdens de trainingen veel aandacht aan is besteed. De Boer is er echter van overtuigd dat dit het beste systeem is voor Oranje.

In het doel staat Maarten Stekelenburg, die de voorkeur krijgt boven Tim Krul. In de verdediging missen we natuurlijk Virgil van Dijk en daar kwam afgelopen week ook nog de afwezigheid van Matthijs de Ligt bovenop. De verdediger van Juventus kampt met een liesblessure en mist in elk geval het duel met Oekraïne. Hij zal vervangen worden door de jonge Ajacied Jurriën Timber. Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Daley Blind en Owen Wijndal zullen de verdediging compleet maken.

Op het middenveld staat het vaste trio Marten de Roon, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. Dat betekent dat Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Teun Koopmeiners op de bank of zelfs tribune plaats moeten nemen.

Voorin staat het nieuwe spitsenduo Memphis Depay en Wout Weghorst. De twee voelen een klik en moeten voor de goals bij Oranje gaan zorgen vanavond.