Het Nederlands elftal is goed aan het EK-voetbal begonnen met een verdiende 3-2 overwinning op Oekraïne. In een spektakelstuk wist Denzel Dumfries in het slot van de wedstrijd de winnende treffer aan het tekenen. De rechtsback kopte het Nederlands elftal enkele minuten voor tijd op een 3-2 voorsprong. Dit was nadat Oranje binnen enkele minuten een 2-0 voorsprong uit handen gaf. De PSV-verdediger maakte een geweldige indruk in het 5-3-2 systeem van bondscoach Frank de Boer. Dumfries noteerde de meeste balcontacten in het doelgebied van Oekraïne en was betrokken bij twee treffers.

Nederland start sterk in de Johan Cruijff Arena

Het Nederlands elftal schoot uit de startblokken en wilde al snel het verschil maken in de wedstrijd. In de eerste minuut was het echter toch de Oekraïense ploeg die de eerste gevaarlijke aanval van de wedstrijd wist te noteren. Kort daarop volgde een sterke actie van Memphis Depay. De aanvaller stoomde van eigen helft op en wist enkele verdedigers te kijk te zetten. Zijn schot werd simpel gestopt door doelman Heorhij Boesjtsjan.

Oranje wist een overwicht te creëren en dat kwam grotendeels door de opkomende vleugelverdedigers Dumfries en Van Aanholt. De laatstgenoemde verdediger kreeg onverwacht een basisplaats toegewezen, daar waar AZ speler Owen Wijndal dezelfde rol in de voorbereiding mocht bekleden. Dumfries kreeg al vroeg in de eerste helft de uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer, maar de verdediger schoot hard tegen doelman Boesjtsjan aan. Nederland nam het vijandelijke doel flink onder vuur, maar het hoge tempo stokte. Vlak voor rust moest de Oekraïense doelman wel nog in actie komen op een flitsend schot van Wijnaldum en een kopbal van Dumfries eindigde een metertje naast het doel.

Openingsdoelpunt van Wijnaldum

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld en moest Oranje het wederom hebben van de opkomende backs. In de 52e minuut ontving Dumfries de bal en gaf deze hard voor. De bal werd aangeraakt door Boesjtsjan en kwam voor de voet van Wijnaldum terecht. De middenvelder van Paris Saint-Germain twijfelde geen moment en schoot de bal netjes in het doel. Zes minuten later was het wederom raak voor Oranje. Na doorzetten van Dumfries kwam de bal per toeval voor Weghorst terecht. De spits schoot hard raak en leek de wedstrijd te beslissen. Bondscoach Frank de Boer wisselde vrijwel direct na de tweede treffer zowel Daley Blind al Van Aanholt. Het tweetal werd rust gegund en vervangen door Owen Wijndal en Nathan Aké.

Oekraïne slaat terug

Maarten Stekelenburg hoefde in de tweede helft amper meer een redding te verrichten. De Ajax-doelman schreef geschiedenis door de oudste Nederlandse international aller tijden te worden op een EK of WK. Stekelenburg was op 13 juni namelijk 38 jaar en 264 dagen oud. De goalie wist het record van Edwin van der Sar (37 jaar en 236 dagen) uit de boeken te spelen.

De doelman kreeg in de 75e minuut toch een tegendoelpunt te verwerken. De ervaren spits Yarmolenko krulde een bal van buiten het zestienmetergebied in de bovenhoek. Amper vier minuten later was het opnieuw raak voor Oekraïne. Een netjes aangesneden vrije trap kwam op het hoofd van Roman Jaremtsjoek terecht. De aanvaller wist Stekelenburg kansloos te laten.

Dumfries kopt Oranje naar de overwinning

Het Nederlands elftal wist veerkracht te tonen en kwam alsnog op een nieuwe voorsprong. Een voorzet van Aké werd zeer vakkundig in de hoek gekopt door Dumfries. De PSV’er noteerde zijn allereerste doelpunt in Oranje. Dankzij de overwinning komt Nederland op de 2e plaats te staan in de poule, aangezien Oostenrijk eerder op de dag met 3-1 won van Noord-Macedonië. Nederland speelt aankomende donderdag (17 juni) tegen Oostenrijk en op maandag (21 juni) volgt de wedstrijd tegen Noord-Macedonië.