Nog ongeveer drie maanden en dan gaat het WK voetbal in Qatar van start. In de tussentijd heeft Oranje alleen nog een paar duels in de Nations League te spelen. Het worden dus spannende maanden voor Oranje en daarmee ook voor bondscoach Louis van Gaal.

De trainer is voor zijn kansen op het toernooi natuurlijk ook afhankelijk van zijn spelers. Hoe staat de selectie er momenteel voor? Dat bekijken we in dit artikel per linie, te beginnen bij de doelmannen.

De keepers

Misschien wel de meest lastige positie voor bondscoach Louis van Gaal is die van doelman. Oranje heeft momenteel geen absolute topkeeper, en de kandidaten die Van Gaal heeft zijn allemaal met regelmaat geblesseerd of blunderen bij hun club.

De waarschijnlijke nummer één in Oranje is Feyenoorder Justin Bijlow. De Feyenoorder keepte vorig seizoen meer dan prima, maar raakte op vervelende momenten geblesseerd. Als hij echter fit wordt lijkt hij de nummer één voor Van Gaal.

Jasper Cillessen maakte deze zomer de overstap van Valencia naar NEC in de Eredivisie. Hij zal zeker meer minuten maken, maar of hij na deze stap nog steeds kans maakt op het WK wordt net zo spannend als het spel in een Ideal casino.

Mark Flekken werd er door Van Gaal bijgehaald omdat hij uitstekend zou zijn met zijn voeten. Als doelman laat hij echter nog weleens onnodig een balletje door. Durft Van Gaal het aan om Flekken op doel te zetten?

Andere kanshebbers zijn de oude Remko Pasveer van Ajax en de eveneens niet jonge Tim Krul van Norwich City.

De verdedigers

Waar het bij de doelmannen zoeken is naar kwaliteit, is er bij de verdedigers een overvloed aan klasse te zien. Van Gaal kan kiezen uit Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Jurriën Timber, Matthijs de Ligt en nog veel meer spelers. Van hen maakte De Ligt een transfer van Juventus naar Bayern, waardoor het veen afwachten is of hij veel gaat spelen.

Op de backposities is de luxe er iets minder, maar met Denzel Dumfries, Daley Blind, Tyrell Malacia en nog een aantal anderen is er ook daar genoeg te kiezen. Deze linie is voor Van Gaal het minst zorgwekkend.

De middenvelders

Op het middelveld zouden er op papier ook genoeg goede spelers moeten zijn, maar met veel middenvelders is wel iets aan de hand. Topper Frenkie de Jong wordt naar de uitgang van Camp Nou in Barcelona gejaagd en andere spelers zoals Davy Klaassen, Steven Berghuis, Ryan Gravenberch en Georginio Wijnaldum zijn niet altijd zeker van een basisplaats bij hun clubs. Laatstgenoemde werd om die reden de laatste interlands zelfs gepasseerd, maar hij is inmiddels bij PSG vertrokken en speelt nu bij AS Roma. Hopelijk voor zowel hemzelf als voor Van Gaal heeft dit een positieve invloed op zijn vorm.

Van Gaal heeft op het middenveld in elk geval genoeg keuze, met ook nog Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Kenneth Taylor, Joey Veerman en Guus Til als kanshebbers voor een plek. Wie weet komt talent Xavi Simons daar de komende maanden ook nog wel bij.

Zowel de vorm van de middenvelders als hun fitheid zijn belangrijk om de kansen volgens Betcity voor Oranje positief te beïnvloeden. Maakt Oranje serieus kans op de wereldtitel in Qatar?

De aanvallers

In de aanval is er wat minder keuze dan in de vorige twee linies, maar met Memphis, Bergwijn, Gakpo, Lang, Danjuma, Luuk de Jong, Wout Weghorst is er genoeg te kiezen.

Wellicht komt hier de komende tijd ook Brian Brobbey nog wel bij, als hij bij Ajax weet door te breken. Aangezien Van Gaal waarschijnlijk met twee aanvallers gaat spelen is er genoeg te kiezen voor de keuzeheer van Oranje.