Het waren niet de makkelijkste weken voor Daley Blind, de laatste tijd bij zijn club Ajax. Blind belandde op de bank en kreeg veel kritiek te verduren, van de media en van fans. Bij Oranje kan hij dat gevoel snel van zich afzetten, en blikt hij vooruit op het toernooi.

Ondanks dat hij enkele weken minder speelde, is hij zeker klaar voor het WK: “Het is ook niet zo dat ik een halfjaar niet gespeeld heb”, is Blind helder tegenover de NOS. “Dus ik mis geen ritme, ik ben topfit om hier te strijden.” Als linker wingback zal Blind bij Oranje spelen, met het vertrouwen van bondscoach Louis van Gaal: “Het is altijd fijn als een trainer vertrouwen in je uitspreekt.”

De eerste wedstrijd, tegen Senegal aanstaande maandag, komt eraan. Blind kijkt er naar uit: “Wedstrijd één is heel belangrijk. Daar begint het bij om het goede gevoel te laten groeien. Dat heb ik in 2014 ervaren met de wedstrijd tegen Spanje, wat natuurlijk een bizarre wedstrijd was. Daardoor groeide het groepsgevoel en de sfeer enorm.”

 “Het was toen een hechte groep en dat is het nu ook”, vergelijkt de linkervleugelverdediger de selecties van 2014 en nu met elkaar. “Toen hadden we de heel ervaren jongens als Sneijder, Robben, Van Persie en Nigel de Jong. De groep heeft nu wel een andere balans. Ik mag het misschien niet zeggen, maar het is bijna een vriendenteam. Ikzelf heb toch een andere rol nu. Ben meer ervaren, wat ouder

Een stunt zoals de halve finale toen, dat kan nu weer. Blind gelooft er in elk geval in:  “Als je dat niet doet, hoef je hier ook niet te komen, denk ik. Natuurlijk is het niet makkelijk, iedereen komt met dat doel hierheen. Maar het geloof moet er wel zijn.”