Tot nu toe speelde Memphis Depay als invaller zo’n 80 van de 200 minuten die Oranje speelde op dit WK voetbal. Als het aan de aanvaller van Oranje ligt is hij nu klaar voor een basisplaats.

“Ik voel me steeds beter”, zei Memphis tegen het ANP. “Gelukkig staan er andere spelers op, zoals Cody Gakpo. Maar met een fitte Memphis hebben we meer kans.”

“Mijn lichaam voelt goed, ook al heb ik na de wedstrijden volle bak getraind”, zei hij. “Wedstrijdritme en vorm zijn ongrijpbare begrippen. Ik kan altijd een beslissende actie of goal maken. Kijk naar het duel met Senegal. Ik raak het eerste kwartier drie ballen, maar dan is er ruimte en het is 2-0.”

Memphis wil in de rest van het toernooi geschiedenis schrijven in Oranje: “Dat is het mooie van een carrière. Verschillende momenten, verschillende emoties. Nu is er druk en verantwoordelijkheid, maar ik ben dat gewend.”

Hij staat momenteel nog negen doelpunten achter Robin van Persie op de topscorerslijst van Oranje. “En dan ben ik niet eens een echte spits”, zei Memphis. “Maar ik ben als spits ook afhankelijk. Ik kan de bal niet achterin komen halen, dat moet Frenkie doen. Hij moet mij aanspelen, zelf of via een tussenstation.”

Er gaan geluiden dat Oranje weer van het 1-3-5-2 systeem af moet stappen, maar daar wil Memphis niks van weten: “Ik denk dat het vrij duidelijk is wat onze trainer wil. We hebben voor dit systeem gekozen. Als de wedstrijd erom vraagt, kunnen we dingen veranderen. We hebben veel wapens. Ook met Luuk de Jong en Wout Weghorst erbij. We laten ons niets aanpraten en hebben veel vertrouwen.”