Vlag van Nederland

Marco van Basten kan alleen maar verliezen!

EK 2008

Onze redactie maakt graag plaats voor gastbijdrages, zo hebben we vandaag een bijdrage van Marc, hij schrijft al een flinke tijd zijn web-log vol met interessante artikelen over Sport, zo ook één over onze bondscoach die de poule des doods eerst maar eens moet zien te overleven, van Basten kan alleen nog maar verliezen:


Over 3 weken begint in Oostenrijk en Zwitserland het grootste voetbalevenement van Europa. 16 Landen zullen strijden voor de Europese titel. In alle deelnemende landen zal de voetbalkoorts stijgen tot ongekende hoogte en zo dus ook in Nederland. Iedereen hoopt stiekem op een nieuw volksfeest zoals in 1988.

De man die ons de successen moet gaan brengen was er toen ook bij, Marco van Basten. De bondscoach kan eigenlijk alleen maar falen aangezien iedereen de titel wil en misschien wel verwacht. Eerder werden Dick Advocaat en Louis van Gaal door 16 miljoen bondscoaches compleet de grond ingeboord vanwege mindere prestaties. En nog voor het toernooi heeft Van Basten zware kritiek te voortduren gehad. Van Bommel en Seedorf bedankten voor Oranje en Van Nistelrooij was ook een tijdje afwezig wegens onenigheid met Van Basten. De Nederlandse pers was ook niet mild. Vooral het feit dat de huidige bondscoach het WK in 2006 als opstapje zag voor het EK 2008 schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Onbegrijpelijk volgens de meesten dat je het grootste voetbaltoernooi van de wereld zo aan je neus voorbij wilt laten gaan. Oranje kwam dan ook niet ver en werd uitgeschakeld door het immers lastige Portugal. Ook het beloofde mooie voetbal van Van Basten werd niet laten zien.

Is er dan niks positiefs te melden over Van Basten? Jazeker wel. Ondanks het minder fraaie voetbal werden de geboekt. Marco van Basten heeft als bondscoach het grootste aantal punten per wedstrijd gehaald in de laatste 20 jaar van Oranje, 2.23 punten gemiddeld. Ook heeft hij de meeste winst-partijen in de laatste 20 jaar op zijn naam staan, 65%. En de minste verliespartijen, 6%. Daarbij komt ook nog eens dat, ondanks al de kritiek op de zwakke verdediging, het Oranje onder Van Basten het minst aantal doelpunten per wedstrijd tegen heeft gekregen van de laatste 20 jaar, 0,55 per wedstrijd. Al met al een prima rijtje van onze huidige bondscoach.

Toch blijft maar 1 ding tellen: Als Van Basten de titel pakt deze zomer is het een held, anders een mislukkeling. Zo is het altijd geweest in Nederland en zal het, al dan niet helaas, altijd blijven.

Dit artikel werd eerder geplaatst op “M.R. Sport blog“.

Auteur: Stef
Foto:

Lees meer over: ,