Diego Armando Maradona laat er geen twijfel over bestaan als hem gevraagd wordt wat hij het beste team ooit vindt: “Het Nederlands elftal van 1974”, antwoordt de Argentijnse wereldkampioen resoluut.

Volgens de voormalige Argentijnse stervoetballer is er geen team in de voetbalgeschiedenis dat kan tippen aan het spel van het Oranje van 38 jaar geleden. “Ik ben in mijn loopbaan niet vaak van mijn stoel gevallen, maar dat gebeurde wel bij het Nederlands elftal in 1974”, vertelde Maradona tegenover Sport 360. “Zij speelden destijds echt grandioos. Ze versloegen de tegenstander niet alleen, maar vernederde hem bovendien.”

Vooral de manier van voetballen is de huidige trainer bijgebleven. “Ik was veertien jaar toen ik hen voor het eerst zag spelen en het leek net alsof ze voetbalden zonder het gras te raken. Voor mijn gevoel kaatsten ze de bal al voordat ze die in bezit hadden. De spelers leken ogen in hun achterhoofd te hebben. Johnny Rep stond bij balbezit aan de rechterkant klaar om de bal te ontvangen en Willem van Hanegem op links. En dan kwam Johan Cruijff vanuit het middenveld opstomen om de fans te betoveren met zijn magische acties.”

Maradona schat zelfs het huidige FC Barcelona, dat door velen wordt getipt als het beste team ooit, lager in dan het Oranje van 1974. “Misschien lijkt FC Barcelona zo goed, omdat het niveau in het internationale voetbal drastisch is gedaald. Als Barça een wedstrijd afsluit met tachtig procent balbezit, komt dat vaak door de zwakte van de tegenstander. En dan hebben ze ook nog Lionel Messi, die ze beter doet lijken dan ze zijn”, aldus Pluisje.