Eindelijk, het gaat beginnen! Het EK begint voor ons zaterdag om 18:00 met de wedstrijd Nederland-Denemarken, de eerste horde op weg naar de kwartfinales van het EK. Zoals bekend kwamen beide ploegen elkaar twee jaar geleden al eens tegen, toen in de groepswedstrijd van het wereldkampioenschap. Dankzij een eigen doelpunt van AZ-speler Simon Poulsen en een goal van Dirk Kuijt ging Oranje er destijds met de winst vandoor.

Een bekende nederlaag van Oranje tegen de Denen is natuurlijk de halve finale van het EK van 1992, toen we er na strafschoppen uitvlogen en Denemarken in de finale de beker won door Duitsland met 2-0 te verslaan. Dat succes is nooit meer geëvenaard; het Scandinavische land strandde meestal in de eerste ronde. Op het EK van 2004 wist de ploeg nog wel eens de kwartfinale te bereiken.

Denemarken, met onder andere ajacied Christian Eriksen, AZ-voetballer Simon Poulsen en routinier Dennis Rommedahl in de gelederen, is overigens altijd een ploeg om rekening mee te houden. Zeker omdat de underdog op een stabiele 10e plek staat in de FIFA ranglijst…

Hier de feiten op een rijtje:

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Denemarken (9e fifaranking)
Wedstrijdtype: EK Groepswedstrijd
Aanvang wedstrijd: 18.00 (09/06/2012)
Plaats: Metalist Stadion, Charkov, Oekraïne
Scheidsrechter: Damir Skomina
Op TV: Nederland 1, 17:00 uur
TV-commentator: Jeroen Grueter
Laatste wedstrijd: WK Groepswedstrijd op 14 juni 2010: 2 – 0 (voor NL)
Statistieken: 12x gewonnen, 10x gelijk, 8x verloren