© MeemetOranje.nl / Renate AdvocaatDe Oekraïnse stad Charkov zal tijdens het EK Oranje kleuren, zo verwacht men. En het wordt een groots avontuur: “Oekraïne is geen Nederland, dus dit wordt een avontuur. Maar wel een mooi avontuur”, zegt bestuurslid Theo Pouw van de Supportersclub Oranje tegen ANP. “De Oranje-supporters zijn bovendien ondertussen wel wat gewend.”

Zo massaal als in 2008 in Bern zal het niet worden, maar toch verwachten ze wel wat: “Kharkiv mag je niet vergelijken met Bern, daarvoor is de afstand te groot”, aldus Pouw. “Wij verwachten per wedstrijd ongeveer 10.000 Nederlanders op het plein en daarnaast zullen ook de lokale bevolking en fans van de tegenstanders komen. In totaal denken we aan 40.000 mensen.”

Al om 10.00 uur ’s morgens beginnen de feesten op het grote plein in Charkov. Zo’n drie uur voor het eerste fluitsignaal begint de Oranjeparade van het plein naar het stadion, waar de supporters eerst hun vouchers moeten omruilen voor kaartjes. Fans zonder ticket kunnen de wedstrijd op het plein via een groot scherm van 120 vierkante meter volgen. De thuisblijvers die toch wat sfeer willen proeven, kunnen voor livebeelden terecht op de website of de app van de Supportersclub.

“De medewerking van de lokale overheid is fantastisch”, vervolgt Pouw. “Tot nu toe hebben we alles gekregen wat we wilden. Oekraïne is natuurlijk geen Nederland, maar de afspraken worden netjes nagekomen en ze werken gigantisch goed mee. Ook de Oekraïners willen er een mooi feestje van maken.” Een delegatie van de Supportersclub bezocht begin dit jaar Kharkiv om voorbereidingen te treffen. “Toen lag er 20 centimeter sneeuw, in juni zal het er 35 graden Celsius zijn. Charkov is nog een echte oude Sovjetstad, met veel grote pleinen en gebouwen. Een beetje saai, maar de mensen zijn ontzettend behulpzaam en lief.”

Hoogtepunt van de Oranjefeesten moet het optreden van dj Armin van Buuren worden. Op 13 juni voorafgaand aan de kraker tegen Duitsland. Ook artiesten als Danny de Munck treden op. “Ik verheug me weer op die feesten”, aldus Pouw. “Het Oranjelegioen is altijd dankbaar en zorgt nooit voor gezeur. Een fantastisch publiek.”