Nog ruim een week, dan trapt Polen af tegen Griekenland en barst het EK officieel los. De wedstrijden worden natuurlijk allemaal live uitgezonden bij de NOS, maar dat betekent niet dat andere televisiezenders geen graantje proberen mee te pikken van het voetbalfestijn. Een overzicht van de diverse, EK-gerelateerde programma’s.

De wedstrijden
Alle duels van het EK zijn zoals gewoonlijk bij het ‘gouwe ouwe’ NOS te zien. Dat kun je op televisie doen, maar de zender verzorgt daarnaast ook een livestream op haar speciale EK-website. Daarnaast is er een app te downloaden waar je de wedstrijden kunt bekijken. Iets missen zal dus erg lastig worden. Er is tevens een ‘tweede scherm‘, waarop fanatiekelingen aanvullende wedstrijdstatistieken kunnen vinden. Opvallende naam tussen de mensen die het EK voor de NOS analyseren is oud-bondscoach Louis van Gaal.

Verschillende data, Nederland 1 en Nederland 3

Het EK-journaal
NOS-presentator Henry Schut en analist Youri Mulder verzorgen twee keer per dag een EK-journaal, waarin het laatste nieuws over het Nederlands elftal besproken wordt. Er is zowel om vijf als acht uur een uitzending. Verslaggever en Oranje-pestkop Bert Maalderink zal zoals gewoonlijk vanuit Polen reportages maken over de ontwikkelingen van Nederland. Het EK-journaal wordt uitgezonden zolang het Nederlands elftal in het toernooi zit. Tot de finale dus, toch?

Vanaf 8 juni om 17:00 en 20:00, Nederland 1

NOS Sportzomer
Naast alle EK-wedstrijden verzorgt de NOS ook ieder jaar Studio Sportzomer, waarin coryfee Jack van Gelder afreist naar de trainingsstad van Oranje. In Krakau ontvangt Van Gelder gedurende het Europees Kampioenschap elke avond om 22:30 diverse gasten, ongetwijfeld in een, van onze belastingcenten afgehuurde, villa. Een nieuw gezicht naast bijvoorbeeld Jan van Halst en Jan Mulder is de bevallige Victoria Koblenko, die met haar Oekraïnse roots de sfeer in het gastland peilt.

Vanaf 4 juni om 22:30, Nederland 1

VI Oranje
De spin-off van het programma Voetbal International was tijdens het WK een onverwacht succes en betekende de doorbraak voor Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Dit jaar wordt het, het zal u niet verbazen, een stuk commerciëler aangepakt. VI Oranje verkast van RTL7 naar RTL4 en begint elke avond om 22:30. Juist, dat is recht tegenover Sportzomer en maakt VI dus een keiharde concurrent van de publieke omroep. De heren blijven overigens dichter bij huis dan Jack en consorten; zij nemen dagelijks plaats in hotel Het Kurhaus in Scheveningen. Er schuiven dagelijks diverse gasten aan, zoals demissionair premier Mark Rutte. Was de uitzending in 2010 nog gratis bij te wonen, nu word je verplicht om daarvoor een speciaal Kurhaus-pakket ter waarde van 40 euro aan te schaffen. Tja.

Vanaf 4 juni om 22:30, RTL4

RTL Boulevard
Roddelprogramma RTL Boulevard besteedt aandacht aan Oranje in de vorm van Charlotte-Sophie Heitinga. Juist, de vrouw van. De bevallige wederhelft van onze centrumverdediger zal voetbaltechnisch niet zozeer iets bijdragen maar brengt vooral nieuws van achter de schermen. Ze is inmiddels al een keer aangeschoven bij Albert Verlinde en consorten, maar dat bleek geen onverdeeld succes. Charlotte-Sophie wist weinig te melden over de stand van zaken bij het Nederlands elftal, vooral omdat ze eigenlijk nooit bij het Oranje-circus aanwezig is. Zo wist ze niet te vertellen in welk hotel de selectie tijdens het EK verblijft.

Vanaf 8 juni om 18:30, RTL4

Tot slot lijkt SBS6 tijdens het EK nagenoeg afwezig. Zij richtten hun peilen vooral op de uitzwaaiwedstrijden en het programma De ‘Mol trapt af‘, waarin Johnny de Mol voetballers uit de Oranje-selectie interviewt. Het programma van De Mol scoort matig, maar de oefenwedstrijden werden tot nu toe uitstekend bekeken. Nederland-Slowakije trok gisteravond 2,488 miljoen kijkers, de best bekeken Oranje-wedstrijd van dit jaar. SBS lijkt tijdens het EK weinig plannen te hebben. Hans Kraay jr. zal in het programma Shownieuws wel met een oranje bank door het land reizen, waarbij hij met bekende Nederlanders over het Nederlands elftal spreekt.