Wolter Kroes lijkt samen met Yes-R en Ernst Daniël Smid hét EK-nummer van dit jaar te hebben gemaakt. Daar is hij zelf maar wat blij mee. Hij lijkt daarmee Wilfred Genee en Johan Derksen(‘Nederland is helemaal Oranje’) en René Froger(‘samen’) achter zich te laten. “Het nummer slaat aan. Dat merk ik nu al aan de optredens die ik in het land geef”, aldus Kroes. “Het liedje heeft een hoog meezinggehalte en een pakkende melodie, en dat is belangrijk voor een EK-hit. Ik acht het niet onmogelijk dat we het succes van Viva Hollandia evenaren.”

Het idee van ‘Ben jij ook voor Nederland’, op de tonen van ‘de Vogeltjesdans’, komt bij een reclamebureau vandaan en was in eerste instantie alleen bedoeld voor de televisiecommercial van C1000, dat deze zomer geluksvogeltjes weggeeft bij de boodschappen. “Maar we hadden met z’n drieën zo veel lol dat we besloten om het verder uit te werken”, legt Kroes uit aan Telegraaf. “In eerste instantie had ik geen heel hoge verwachtingen van de Vogeltjesdans, maar Jochem Fluitsma en Eric van Tijn hebben er iets heel moois van geproduceerd.”

In de top 100 staan nu 9 EK-nummers: “Dat is meer dan 2 jaar geleden bij het WK. Het begint een beetje op carnaval te lijken. Iedereen probeert een liedje te maken. Maar er steken er nu drie duidelijk bovenuit”, zegt een woordvoerder over de songs van Kroes, Yes-R en Smid, Genee en Derksen en Froger.

Top 40-kenner Johan van Slooten ziet weinig vernieuwende ontwikkelingen. “Het is in vergelijking met vorige toernooien wel veel van hetzelfde”, zegt hij. “Ik zou willen dat er eens een bekende Nederlandse band opstaat die een EK-hit maakt, zoals je dat in Engeland, Ierland of Scandinavië hebt. In de Nederlandse liedjes van nu zit weinig emotie.”

In de jaren ’80 ontstonden de eerste EK-nummers: “Na het succes van André Hazes met ‘Wij houden van Oranje’ heeft de voetbalhit zich daarna niet echt ontwikkeld”, vindt Van Slooten, die bijvoorbeeld met de EK-single van DJ Armin van Buuren (‘We are here to make some noise’) wel enkele positieve uitzonderingen ziet.