© Ons Oranje/Eric VerhoevenRafael van der Vaart heeft zin in het EK. Hij weet echter wel wat er verlangd wordt van Oranje; er moet gewonnen worden. “Het EK wordt alleen een succes voor ons als we winnen. Dat soort dingen moet je hardop zeggen, want zeggen: een halve finale is goed… Nee, we waren WK-finalist, dus we moeten het hoogste nastreven.”

“We hebben nu de ideale leeftijd”, zei Van der Vaart tegen UEFA.com. “Ik zal niet zeggen dat het nu of nooit is, maar dit is wel het moment voor ons. Er is veel hetzelfde gebleven sinds het WK. De bondscoach houdt vast aan deze groep. Ik hoop dat we beter spelen dan in 2010. We konden toen veel beter.”

Van der Vaart verwacht een zware strijd in de poule. Hij weet dat Oranje er meteen zal moeten staan, een moment van verzwakking kan fataal zijn:”Op een WK is het makkelijker starten. Dan heb je in de groepsfase een aantal wedstrijden waarin je nog niet 100% hoeft zijn. Je kunt daardoor in het toernooi groeien. In een groep met Duitsland,Portugal en Denemarken is dat niet mogelijk. We moeten er vanaf het begin staan.”