© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenGeluk, dat is wat de Deense ploeg vooral nodig heeft tegen Oranje. Bondscoach Morten Olsen is glashelder over de kansen van zijn team in de loodzware groep B, waar Denemarken samen met Nederland, Duitsland en Portugal voor de knockouts strijdt. Toch wil Olsen, sinds 2000 actief bij het land, de moed ook niet direct opgeven. “We zullen het kansje dat we hebben met beide handen aangrijpen.”

Het gevaar moet bij Denemarken vooral van de ajacied Christian Eriksen komen, die met zijn snelheid en passing Sunderland-spits Bendtner in stelling dient te brengen. Veel indruk heeft Eriksen de laatste tijd echter niet gemaakt, wellicht omdat er iets teveel druk op de pas 20-jarige speler staat. In een oefenwedstrijd tegen het Olympische team van Brazilië werd Denemarken weggespeeld en verloor het met 3-1. De ploeg, 9e op de FIFA ranglijst, wist een paar dagen later wel met 2-0 van Australië te winnen.

AZ-voetballer Simon Poulsen is onder de indruk van het Nederlands elftal. “De kracht van Nederland is de aanval,” aldus de linksback. “Sneijder, Van Persie, Robben, Van der Vaart. Mooie spelers waarvan ik kan genieten, maar niet als ze tegen ons spelen. We moeten ervoor zorgen dat ze niet de bal hebben en zelf op de aanval spelen. Maar niet blindelings naar voren gaan, natuurlijk.”

Eriksen tot slot lijkt zich niet echt druk te maken. “Ha, Gregory van der Wiel was bij Ajax een beetje arrogant, hij heeft vaak geroepen dat we met 6-0 gaan verliezen,” zo vertelt de Deen. “Ik kan alle Nederlanders vertellen: dat gaat niet gebeuren.”