© WeeronlineAchter de vraag waarom Nederland heeft gekozen om in het Poolse Krakau te verblijven tijdens dit EK staan steeds meer vraagtekens. Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen, alle vele jaren werkzaam in de wereld van het wielrennen, begrijpt weinig van de keuze voor de Poolse stad.

“Als je het nuchter bekijkt, is het niet te begrijpen. Er moeten wel hele goede argumenten voor zijn, maar als buitenstaander zie ik ze niet. In de topsport moet je presteren op het randje en moet de voorbereiding ideaal zijn. Ik snap niet hoe ze het in hun hoofd hebben kunnen halen om het zo te doen.”

In Charkov is het de afgelopen dagen ruim 30 graden. Dat is zo’n 15 graden warmer dan in het Poolse Krakau waar Oranje tussen de groepswedstrijden door verblijft. Volgens van Diemen is dat bij lange na niet optimaal: “Om je volledig aan de warmte te kunnen aanpassen, moet je er zeker vijf tot zeven dagen in verblijven. Met een of twee dagen red je dat zeker niet. De warmte wordt dan een veel grotere belasting. Je bent veel eerder uitgeput en loopt veel eerder tegen je grenzen aan.”

Een voordeel voor het Nederlands elftal is dat de Duitse selectie in het Poolse Gdansk verblijft. Daar is de temperatuur nog lager dan in Krakau, volgens weeronline.