© Ons Oranje/Eric VerhoevenRafael van der Vaart is de twaalfde man van het Nederlands elftal. Hij is, samen met Huntelaar en Kuyt, bankzitter die heel dicht tegen het eerste aanzit. Morgen speelt Oranje tegen Duitsland het cruciale duel. De 3-0 uit november telt niet meer mee denkt de middenvelder: “Dat was een incident”, zei de reserver aanvoerder tegen NUsport. “Wij misten drie goede spelers. Tuurlijk hebben zij een goede ploeg, maar als ik de héél goede spelers moet noemen, kom ik uit op drie: Özil, Götze en Schweinsteiger. Ik vind hun verdediging oké, maar niet meer dan dat.”

Hij denkt dat Oranje meer kan dan de Duitsers: “Voetbal is ook vertrouwen, hè. Dat hebben zij nu volop. Maar ik denk dat wij voetballend meer in huis hebben. We moeten ze achterin pijn kunnen doen”, aldus van der Vaart, die denkt dat hij zijn minuten wel gaat maken: “Ik ben ervan overtuigd dat mijn kans komt. De bondscoach weet ook: als het niet loopt, heb ik een speler achter de hand die heel goed in vorm is.”

Van der Vaart ziet voor zichzelf een rol als verdedigende middenvelder weggelegd. Hij denkt niet dat dit ten koste hoeft te gaan van ‘de balans’. “Dat vind ik niet. Het is natuurlijk niet zo dat ik verdedigend niets doe. Je zult mij alleen geen tien slidings zien maken. Maar ik denk wel dat ik het spel beter kan laten lopen.”

Gregory van der Wiel laat aan NUSport weten onder de indruk te zijn van zijn collega-back Jetro Willems: “Op de eerste trainingen ging hij meteen vol de duels aan. Je zou niet zeggen dat hij pas achttien is. Als je niet beter zou weten, denk je dat hij al jaren in Oranje speelt. Ik weet nog toen ík er voor het eerst bij kwam”, zegt de rechstback. “Dat ging op zich ook wel goed, maar ik was al een paar jaar ouder. Op zijn leeftijd was ik nog niet zo ver als hij. Die jongen blijft overal relaxed onder.”

Van der Wiel verwacht ook geen terugslag bij Willems: “Ik denk niet dat hij erg onder de indruk is van alles wat er met hem gebeurt. Er zit bij hem geen enkele spanning op.” Van der Wiel zelf viel zaterdag tegen, terwijl Willems uitgebreide complimenten kreeg van de buitenwacht.