© Ons Oranje / Jeroen PutmansDirk Kuyt had zich het EK in Polen en Oekraïne heel anders voorgesteld. De twee verliespartijen en de laatste plek in de poule zijn niet volgens de verwachtingen van de Katwijker: “Onze verwachtingen waren voor aanvang van het toernooi hoog, maar we hebben het tot nog toe niet waar kunnen maken. Het verloopt allemaal erg teleurstellend”, aldus Kuyt op de FIFA-website.

De verliespartij tegen Duitsland deed extra pijn: “Het is nooit leuk om van Duitsland te verliezen, vooral niet op een groot eindtoernooi. We begonnen nog best aardig, controleerden en hadden veel balbezit. Maar na de eerste tegengoal wisten we ons niet meer te herstellen.”

Wat betreft zijn plek in het elftal kan hij niet tevreden zijn, stelt Kuyt: “Ik sta niet in de basiself en dat is voor een speler altijd teleurstellend, zeker omdat ik tijdens het WK wel een vaste waarde was. Maar ik ben me ervan bewust dat ik mijn eigen trots opzij moet schuiven voor het team. Het collectief is het belangrijkst.”

Oranje heeft komende zondag nog een klein kansje op plaatsing voor de kwartfinales. Duitsland dient dan te winnen van Denemarken, terwijl Portugal met minimaal twee doelpunten verschil verslagen moet worden. Kuyt heeft nog een klein beetje vertrouwen: “Het balletje kan raar rollen, dus ik zie nog wel mogelijkheden. Als we een goede dag hebben kunnen we nog steeds iedereen verslaan.”