© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenDoor de goede resultaten op zowel het WK als in de EK-kwalificatie kon bondscoach Bert van Marwijk lange tijd niet stuk bij het Nederlandse publiek. Het tegendeel is nu waar. Na een historisch slecht EK voor Oranje ligt de oefenmeester van alle kanten onder vuur.

Het is natuurlijk de vraag of de slechte prestaties niet vooral aan de spelers liggen, waarvan velen een matig seizoen achter de rug hadden. Toch wordt Van Marwijk onder andere verweten dat hij te lang heeft vastgehouden aan een verdedigend systeem, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie vanaf het begin samen had moeten opstellen en Jetro Willems een veel te onervaren kracht is voor de linksbackpositie. Waarom AC Milan-speler Urby Emanuelson bijvoorbeeld gepasseerd werd, is iedereen nog steeds een raadsel.

KNVB-voorzitter Bert van Oostveen wil nog niets kwijt over een vertrek van de bondscoach, waarmee hij onlangs een verbintenis tot 2016 vastlegde. “Ik vind dat de bondscoach enig krediet verdient,” aldus Van Oostveen tegenover VI. “Hij is de man die ons probleemloos door twee kwalificaties heeft geloodst en naar de WK-finale heeft geleid. Dat moet je meenemen in een evaluatie.” Wel noemde hij de drie verloren poulewedstrijden ‘Oranje-onwaardig’.

De bondscoach zelf verklaarde voor de camera’s van de NOS dat hij heeft gefaald, maar zei nog niet te hebben nagedacht over de toekomst. “Ik wist al langer dat het moeilijk zou zijn om de prestaties van twee jaar geleden op het WK te herhalen,” aldus een geplaagde Van Marwijk.

Als voornaamste kandidaat voor het bondscoachschap wordt de huidige Feyenoord-trainer Ronald Koeman genoemd. Die heeft echter geen clausule in zijn contract om de Rotterdamse club zomaar te verlaten.