© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenZoals verwacht kon worden waren de reacties in de ochtendbladen niet mals voor Oranje. De meeste kranten branden bondscoach Bert van Marwijk en zijn mannen volledig af. Nederland is keihard afgegaan, zo is de algemene conclusie. Het AD trapt af in het door NOS geformuleerde rijtje.

De krant noemt de uitschakeling een enorme afknapper. “Oranje ligt eruit, het kwam toch nog keihard aan”, valt te lezen bij een foto van drie uitgebluste fans. Op de voorpagina van het sportkatern stelt het AD de vraag: neemt Van Marwijk afscheid na dit debacle?

Volgens het AD is het falen deels te wijten aan het mislukte avontuur van Van der Vaart, Sneijder en Huntelaar bij Real Madrid. “Achteraf kun je maar één conclusie trekken: de periode bij Real Madrid is voor deze generatie de knak gebleken. Als koning-in-spé trokken ze het maagdelijk witte shirt aan. De top van de Olympus was bereikt en ze dachten er jaren te kunnen blijven. Maar ze verlieten het Bernabéu-stadion snel en als paria’s.”

NRC Next laat de volgende kop zien: ‘Zo, dat kan weg’, bij een foto van een plastic tasje met Oranje-prullaria. Binnenin kopt de krant: ‘En zo ging Oranje roemloos ten onder’. Ook NRC Next denkt dat positie van de bondscoach kwetsbaar is. “De kans is klein dat bondscoach Van Marwijk na zeven nederlagen in de laatste elf duels nog langer in functie kan blijven.”

‘Afgeschminkt’, zo omschrijft De Telegraaf het afdruipen van Oranje in Charkov. De krant noemt de wedstrijd tussen Nederland en Portugal “een slachting” en de Portugese aanvaller Ronaldo “de beul van Oranje”, met een bijbehorende foto van Ronaldo die al juichend zijn tanden laat zien.

Op de voorpagina van de sportbijlage gaat De Telegraaf nog verder. De Nederlanders worden “Het lachertje van het EK” genoemd. De ploeg heeft het volgens de krant aan zichzelf te wijten. “Het lukte de gemankeerde ploeg – de onderlinge irritaties van de ego’s bleken niet om te zetten in motivatie – niet om zelf de knop om te zetten.”

Dagblad Trouw noemt de uitschakeling van het Nederlands elftal een historisch en ontluisterend dieptepunt. Volgens de krant is er, niet voor het eerst, een geprezen Nederlandse generatie “vervaagd”.

Net als andere ochtendkranten schrijft Trouw dat Bert van Marwijk wellicht beter het veld kan ruimen. De krant heeft zelfs al een geschikte opvolger. “Van Van Marwijk mag worden verwacht dat hij opstapt – hoe hij nog verder zou kunnen, is moeilijk denkbaar. Een voorname kandidaat-opvolger is nog gebonden: Feyenoord-trainer Ronald Koeman. Hij zou weer een bondscoach met grandeur zijn.”

De Volkskrant kopt ‘Chaos en verval’ over het Oranje van het EK 2012. De krant is niet mals over Van Marwijk: “Voor altijd is hij vice-wereldkampioen. Minder dan een jaar geleden was hij nog eerste op de wereldranglijst met zijn elftal (…) Bij de ingang van het donkere bos liet hij zijn mannen los en ze liepen allemaal een andere kant op, op zoek naar hun deeltje van het licht.”

Gratis krant Metro stelt dat er te lang werd gedacht dat het wel goed zou komen. “Een denkwijze die al maandenlang in de hoofden van de spelers zat gebeiteld en die er niet makkelijk uit gaat.”

De rapportcijfers die Metro uitdeelt, spreken boekdelen. Over het hele toernooi krijgen slechts drie spelers een voldoende: Nigel de Jong (6), Wesley Sneijder (7) en Rafael van der Vaart (5,5).

Net als het AD gebruikt Sp!ts de term ‘Roemloos’ in de kop. Volgens de krant gaat Oranje “Roemloos naar huis” en dat is zonde. “Deze generatie kent zó veel goede spelers, maar het is toch weer een nét-niet-lichting.”

Het dagblad sluit af met de woorden: “Oranje na de groepsfase van een EK naar huis met nul punten. Het is onvoorstelbaar, maar de keiharde waarheid.”