Vlag van Nederland

‘Misschien dachten we er te makkelijk over’

EK 2012 Door op 18 juni 2012 om 18:10 uur

© TwitterNigel de Jong kijkt net als alle andere spelers terug op een teleurstellend EK. Waar het precies mis ging is weet de Jong ook niet, maar hij zoekt wel naar oorzaken: “We hadden meer vooruit moeten verdedigen, compacter moeten spelen”, vertelt de middenvelder tegenover NUsport. “Aanvallers kwamen niet terug of zetten niet goed druk, middenvelder en verdedigers sloten niet goed aan, posities werden niet overgenomen.”

“We gingen forceren na een achterstand. Dan worden de ruimtes zo groot dat je het niet meer kunt belopen. Misschien dachten we er te gemakkelijk over. Zo van: we hebben de kwaliteiten om te scoren toch wel.” Volgens de Oranje-international week Oranje te veel van de kern af. “We vergaten af en toe onze basisprincipes. Gewoon eerst goed staan met zijn allen en daarna voetballen. Zoals op het WK. Toen speelden we heel compact. Nu was het andersom, vielen we uit elkaar.”


Meer over

Wesley Sneijder liet na afloop van de afsluitende groepswedstrijd tegen Portugal doorschemeren dat het niet helemaal goed zit binnen de selectie. Ook volgens De Jong is er een speler die informatie lekt naar de media. “Ik vind: als je moeite hebt met iemand, wees een man en zeg het in zijn gezicht. Doe je dat achter iemands rug om, dan vind ik je zwak. Dat moet je niet doen, dan ben je geen man.”

“Misschien dachten we er iets te gemakkelijk over”, was de algemene conclusie van De Jong.