© Eric Verhoeven / OnsOranje.nlHet was één van de grootste kritieken op het Nederlands elftal; ze oogden niet fit. Dat kwam echter ook niet door de vele meters die de spelers van Oranje aflegden. Ze liepen gezamenlijk in de poulefase bijna het minst van alle ploegen, zo meldt AD.

Berekend is dat de spelers van het Nederlands elftal van alle deelnemende landen gezamenlijk op twee ploegen na het minste aantal kilometers hebben afgelegd. In drie duels eindigden de manschappen van bondscoach Bert van Marwijk op 327,907 kilometer. Dat was nog net iets meer dan Frankrijk (326,109 km) en Griekenland (306,782 km).

 

Ook op het aantal keren buitenspel scoorde Oranje ‘hoog’: na Kroatië (2 keer) stond Nederland met Polen samen slechts drie keer offside in drie groepsduels. Minder dan welke andere ploeg dan ook.Met 13 schoten op het doel kwam Robin van Persie achter Cristiano Ronaldo (21) en de Fransman Karim Benzema (16) op de derde plaats uit in het EK-vuurpeloton, slechts één van deze schoten leverde een doelpunt op.

Met vijf tegentreffers had Nederland op Ierland (negen tegendoelpunten) na de zwakste EK-defensie. Ook de keepers van Denemarken, Zweden en Tsjechië moesten vijf keer de bal uit het net vissen.