Vlag van Nederland

Wie wordt de nieuwe bondscoach van Oranje?

WK 2014 Door op 29 juni 2012 om 12:25 uur

Eergisteren werd bekend dat bondscoach Bert van Marwijk zijn ontslag heeft ingediend bij de KNVB. De eerstvolgende interland, tegen België, staat gepland voor 15 augustus. Dat betekent dus dat de voetbalbond nog ruim een maand de tijd heeft een opvolger aan te wijzen. Wij zetten alvast wat namen op een rijtje.

Ronald Koeman
De naam die we de afgelopen dagen het meest hebben horen vallen. Maakte de deuk in zijn imago ruimschoots goed met de tweede plek van Feyenoord in het afgelopen Eredivisie-seizoen. Op zijn lijst staan nog FC Barcelona én het Nederlands elftal. Koeman heeft echter al verscheidene keren aangegeven bij Feyenoord te blijven en ook de club zelf zal hem niet zomaar laten gaan. Gaf gisteren bij de NOS nog eens aan dat hij niet beschikbaar is.


Meer over

Co Adriaanse
Een van de serieuzere kandidaten voor de bondscoachpositie. Werd met veel bombarie aangesteld bij FC Twente, maar verliet de club na slechte resultaten via de achterdeur. Oud-trainer van Ajax en AZ, maar de positie van Oranje-keuzeheer heeft hij nog nooit bekleed.

Guus Hiddink
Leidde Oranje in 1996 en 1998 naar de halve finales van het EK en WK. Hij vertrok vervolgens bij het Nederlands elftal, maar had de smaak als bondscoach te pakken. Bracht Zuid-Korea naar de halve finale van het WK2002, Rusland – ten koste van Oranje – naar de halve finale van het EK2008, maar was met Australië en Turkije minder succesvol. Momenteel werkzaam als trainer van de Russische club Anzhi en lijkt daarmee eerder voor het geld dan de roem te gaan.

Ruud Gullit
Heeft het momenteel vooral druk met andere zaken dan voetbal, maar zei onlangs in Studio Sportzomer dat hij altijd beschikbaar is voor de bondscoachpositie. Boekte Gullit als voetballer veel successen, als trainer was dat wat minder het geval. De oud-international werkte onder andere bij Chelsea en Feyenoord, maar wist op de FA Cup na nooit een prijs te pakken. Zijn laatste club was het ongure Terek Grozny uit Tjetsjenië, waar hij na slechte resultaten al snel ontslagen werd.

Louis van Gaal
De kans lijkt klein dat de KNVB besluit Louis van Gaal aan te stellen als bondscoach. De twee partijen hebben een ongelukkig huwelijk, nadat de trainer er in 2001 niet in slaagde Oranje naar het WK2002 te loodsen. Toch hebben we hier nog steeds te maken met de trainer die Ajax de Champions League bezorgde en een aantal jaar geleden nog Bayern München kampioen maakte.

Frank de Boer
De trainer die Ajax in roerige tijden twee keer op rij kampioen maakte èn oud-assistent van Bert van Marwijk tijdens het succesvolle WK van 2010. Sommigen zeggen dat zijn afwezigheid ervoor heeft gezorgd dat het op EK misging. De Boer lijkt Ajax echter niet snel vaarwel te zeggen. Ook op de steun van zijn broer kan hij niet rekenen; Ronald de Boer ziet Co Adriaanse als ideale opvolger.

Frank Rijkaard
Loodste Oranje op het EK2000 naar de halve finales, maar na penalty’s moest Nederland het onderspit delven tegen Italië. Rijkaard stapte direct op en ging bij een aantal clubs aan de slag. De meeste successen boekte hij bij FC Barcelona. De Catalanen pakten onder zijn leiding twee keer het kampioenschap en wonnen de Champions League. De trainer kende een minder succesvolle periode bij het Turske Galatasaray en ging na zijn ontslag als bondscoach van Saoudi-Arabië aan de slag. Rijkaard’s zaakwaarnemer heeft inmiddels aangegeven dat hij gewoon bij het land werkzaam zal blijven.

Gert-Jan Verbeek
Faalde bij Feyenoord, maar wist van AZ een geoliede voetbalmachine te maken. Het elftal zakte in de tweede helft van het vorige seizoen in, maar dat had wellicht met vermoeidheid te maken. Zijn discipline lijkt een ideale kwaliteit om van Oranje weer een team te maken.

Johan Cruijff
Neerlands’ beste voetballer ooit heeft vanaf de zijlijn veel commentaar, maar was nog nooit bondscoach. Voor aanvang van het roemruchte WK in 1990 schreeuwde iedereen om zijn aanstellen, maar toen werd voor Leo Beenhakker gekozen. Cruijff had geen langdurige trainerscarrière en is de laatste jaren vooral werkzaam als adviseur. De kans lijkt klein dat hij nu, op zijn oude dag, nog zin heeft in het bondscoachschap.

Huub Stevens
Heeft het uitstekend naar zijn zin bij Schalke 04, maar is misschien wel te verleiden als de bondscoachpositie voorbij komt. Eén ding kunnen we in ieder geval wel vaststellen: Huntelaar zal onder zijn bewind zeker opgesteld worden. Stevens werkt bij Schalke immers dagelijks met de goalgetter.

Hans Kraay Jr.
Misschien niet de beste staat van dienst, maar wist met amateurclub Lienden ver te komen in de nationale beker. Wie weet zijn we met Kraay als bondscoach wel verlost van dat eeuwige America’s Funniest Home Video’s. En een bondscoach die met jasjes gooit is een attractie op zich, natuurlijk.

Josep Guardiola
‘Pep’ Guardiola diende na een teleurstellend seizoen bij Barcelona zijn ontslag in en is momenteel clubloos. Waarom dus geen Guardiola bij Oranje? Misschien omdat er sedert Ernst Happel in 1978 geen buitenlander meer bij Oranje aan het roer heeft gestaan.