© ReutersLouis van Gaal heeft voor de start van de WK-Kwalificatie de bezem door de selectie van het Nederlands elftal gehaald. Enkele vaste namen uit de selectie onder de vorige bondscoach Bert van Marwijk zijn buiten de selectie gelaten.

De opvallendste afwezigen zijn Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Ibrahim Afellay en Gregory van der Wiel. Het viertal was onder van Marwijk tijdens het EK zelfs nog basisspeler maar zit nu dus niet bij de selectie voor de eerste kwalificatieduels van Oranje voor het WK in Brazilië over krap twee jaar.

Van de voorlopige selectie van Oranje die van Gaal eerder bekend maakte doet hij geen beroep op Ruben Schaken en Douglas. Beide spelers waren voor het eerst opgenomen in de voorlopige selectie. Een verrassende naam bij Oranje is Daryl Janmaat. De rechtsback van Feyenoord krijgt voorlopig de voorkeur boven Van der Wiel, die voor een transfer naar PSG staat.

De selectie van Oranje:

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City)

Verdediging: John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Joris Mathijsen (allenFeyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Ron Vlaar (Aston Villa), Jetro Willems (PSV), Nick Viergever (AZ)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Urby Emanuelson (AC Milan), Leroy Fer (FC Twente), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV)

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahçe),Jeremain Lens, Luciano Narsingh (beide PSV), Robin van Persie (Manchester United) en Arjen Robben (Bayern München).